Blog: elektrisch kamperen (deel 2/2)
12 OKTOBER 2021 - Gerben Spies - Duurzaam vakantie vieren, hoe doe je dat eigenlijk? In de vorige nieuwsbrief heb ik verteld over mijn voorbereidingen richting een elektrische vakantie met de familie in een Renault Zoë. We nemen een extra, trage laadkabel mee voor het-geval-dat, downloaden een verzameling EV-apps en stoppen alle kampeerspullen voor vier personen in onze opvallend ruime achterbak. Iedereen verklaart ons voor gek, maar een beetje pionier laat zich daar niet door tegenhouden. Ready, steady, go! Zwitserland, here we come!
Vol goede moed treden we het avontuur tegemoet. Wat zullen we allemaal tegenkomen onderweg? We nemen ons voor te vertrouwen op ons ANWB-lidmaatschap én de Renault service, en als bij het eerste laadpunt in het buitenland onze laadpas weigert, verklaren we dat nog met: “deze steekproef van één laadpaal zegt niks over de rest, de rest zal het misschien wel doen.” Al snel blijkt dat anders te zijn, bijna elke laadpaal waar we willen laden accepteert onze laadpas niet. Dan balen we wel even dat we onze reserve laadpas niet op tijd aangevraagd hebben.
Gelukkig zijn er meerdere manieren om te laden dan met een laadpas. We komen erachter dat laden in Nederland is gericht op het overal kunnen laden met één laadpas. In het buitenland lijkt meer ingezet te zijn op het kunnen laden vanuit een app op je telefoon. Elke laadpaal is net als in Nederland verbonden met het internet en zodoende kan er op afstand een laadsessie gestart worden. We gebruiken daarvoor de apps EinfachStromLaden en Plugsurfing en die werken eigenlijk altijd. Behalve als we het echt nodig hebben. We vetrekken op een ochtend van een camping met een nagenoeg lege accu en gaan op zoek naar een laadpaal, zodat we onder het laden Karlsruhe rustig kunnen verkennen en kuchen kunnen eten. De voorgenomen laadpaal blijkt alleen digitaal te bestaan, dus zoeken we met dichtgeknepen billen naar de volgende. We kiezen een parkeergarage. Daar is een prachtig concept: het kaartje waarmee je de parkeergarage inkomt wordt ook gebruikt om mee te laden. Alleen werkt dat nog niet optimaal. We krijgen de paal niet aan de praat, niet met een laadpas, niet met de parkeerkaart en niet via de apps. Helaas. De keuze voor een parkeerplaats blijkt echter een goede, want er is altijd iemand aanwezig om te helpen. Nadat we een andere niet-werkende parkeerkaart hebben gekregen mogen we de laadpas van de parkeerwachter zelf gebruiken. Poeh, gelukkig, het werkt. Tijd voor een stuk kuchen.
"Als je de tijd neemt kom je op mooie plekken, vertraag je al vanaf vertrek en kan de reis al onderdeel van je vakantie worden."
Een aantal laadsessies bij speeltuintjes, pittoreske dorpscentra en ruïnes verder, komen we aan op onze bestemming in Zwitserland. We genieten van het samenzijn, de omgeving en het dak boven ons hoofd. Na een paar dagen kamperen voelt dat als luxe. De tijd vliegt en voor we het weten beginnen we aan de terugreis. Inmiddels zijn we gewend aan elektrisch kamperen in het buitenland en voelen onszelf al snel expert als we aan de Moezel andere kampeerders vertellen over onze belevenissen. Dus de terugweg gaat soepel, maar daarvoor was wel het avontuur van de heenweg onvermijdelijk.
Conclusie:
een kampeervakantie met vier personen in een Renault Zoë kan een mooi avontuur zijn. Het laden werkt, met de juiste voorbereiding, ook prima in het buitenland. Als je de reis als onoverkomelijk kwaad ziet, zul je er minder plezier aan beleven. Als je echter de tijd neemt kom je op mooie plekken, vertraag je al vanaf moment van vertrek en kan daarmee de reis al onderdeel van je vakantie worden.