Blog: elektrisch kamperen (deel 1/2)
10 september 2021 - Gerben Spies - Duurzaam vakantie vieren, hoe doe je dat eigenlijk? Het allerbeste is natuurlijk thuis blijven. En als je dan wel weg wilt is kamperen met de fiets een goede optie. Ons gezin bestaat uit twee kleine kinderen van 2 en 5 en vorige zomer ondernamen we dat avontuur met de bakfiets. Erg leuk, en ook erg intensief. Dit jaar stond naast onze impact op het milieu, ook iets anders op ons verlanglijstje: op bezoek bij een vriend van ons in Zwitserland.
Kamperen met onze volledig elektrische Renault Zöe leek ons leuker dan met de trein en de impact verschilt ook niet veel, dus zo gezegd zo gedaan. Dan rijden we gewoon van snellader naar snellader, trekken we een dagje door en als we er dan zijn begint de vakantie. Toch? Of kunnen we misschien onze filosofie van het vakantiefietsen meenemen: "de reis is het doel op zich". Bovendien is onze Zöe uit 2013 aangewezen op het laden bij reguliere laadpalen, zoals die ook in de wijk staan. Wat specificaties van onze auto: ze kan alleen laden op wisselstroom - AC - en heeft een capaciteit van 40kWh, ofwel 250 kilometer range in de zomer. Dat betekent dat bij een vlotte reguliere laadpaal onze accu in 2 uur weer vol is. De voorgenomen aanpak wordt: volgeladen vertrekken, twee uur rijden, twee uur laden, rijden tot het leuk is en tot slot een camping vinden. Grofweg 400 km op een dag zou dan haalbaar moeten zijn.
We struinen het internet af ter voorbereiding, hoe werkt laden in het buitenland? Onze laadpas geeft volgens de website Europese dekking, dus daarmee kunnen we in theorie bij de meeste laadpunten terecht. Voor de zekerheid wordt aangeraden tenminste één andere laadpas mee te nemen. Daar zijn verschillende internationale aanbieders van. We kiezen er, maar die blijkt nog niet bezorgd op het moment van vertrek. Weinig meer aan te doen, we hopen maar op het beste.
"We struinen het internet af ter voorbereiding, hoe werkt laden in het buitenland eigenlijk?"
Onze Zöe kan niet snelladen, maar wel traag laden, dat wil zeggen: laden vanuit een ‘normaal’ stopcontact. Niet elke kampeerplek zal een reguliere laadpaal hebben, terwijl we wel het liefst vol vertrekken de volgende ochtend. Dan kan laden in het 220V stopcontact, ook wel Schuko genoemd, soelaas bieden. Zo’n laadkabel hadden we nog niet, dus die schaffen we ook aan. Gelukkig is die wel op tijd geleverd.
Tot slot is fijn om te weten waar alle actuele laadpalen staan - dat verandert namelijk nog wel eens - hoe snel die kunnen laden en het liefst ook nog of ze op dat moment bezet zijn. Hier zijn talloze apps voor beschikbaar, de ene nog mooier dan de andere. Sommige bevatten een geavanceerde routeplanner waar je met je autogegevens de optimale laadlocaties en laadtijd krijgt, zodat je zo snel mogelijk op bestemming aankomt. Inmiddels zijn we fan van Plugsurfing en EinfachStromLaden. Waarom? Dat lees je in deel twee van deze blog in de volgende nieuwsbrief.