Agenda

Bennekomse initiatieven

Programma 40 dagencompetitie "Groen doen!"

Woensdag 14 februari - Start met film "Hooiland"

We starten deze keer met elkaar in 't Kerkheem de 40 dagentijd met een film over onze prachtige, eigen omgeving, de Binnenveldse Hooilanden. De film heet "Hooiland" en is zeer de moeite waard!
 

Wat: Aftrap jaarlijkse 40 dagencompetitie
Wie: door Duurzaam Bennekom
Waar: 't Kerkheem, (Kerkhoflaan 34)
Wanneer: 14 februari 2024
Tijd: 20:00 tot 21:00 uur, Film "Hooiland" (inloop 19:45 uur)

21:00 tot 21:45 uur, gesprek over activiteiten, workshops en excursies.

Zaterdag 2 maart - Zaai- en stekdag

Workshop "Zaaien en Stekken"
Altijd al willen leren stekken? Of heb je het zaaien nog niet écht onder de knie? Neem je eigen potjes, zaadjes en plantjes mee en leer van de experts van Floralia.
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur, locatie: de Brink. 


Ruilmarkt voor zaden
Zaden over van vorig jaar? Of iets te veel op voorraad? Neem ze mee naar deze ruilmarkt en krijg er frisse nieuwe zaadjes voor terug! De markt is bedoeld voor zowel de moestuin als voor andere planten, dus neem alles mee wat je nog hebt liggen!
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur, locatie: de Brink. 

Zaterdag 9 maart - Natuurwerkdag met A Rocha, op het Mierenreservaat

Het is een heel bijzonder natuurgebied in het bos van Bennekom. Er komen ten minste 28 verschillende mierensoorten voor, waaronder de Satermier en het is het eerste échte mierenreservaat van Nederland. Wat het bijzonder maakt, is dat het gebiedje zo gevarieerd is, met hoogteverschillen, bosranden en heide. Dat kan alleen maar zo blijven dank zij de inzet van vrijwilligers. Doe mee met het onderhoudswerk en geef je op bij [email protected].
Tijd: 13.00 uur tot ongeveer 15.30 uur. Voor gereedschap zorgt de gemeente Ede.

Zaterdag 16 maart - Groene workshopbeurs

Workshop 1 "Moestuin integreren in je tuin"
Fervent Bennekoms tuinier Monique Gulickx combineert graag een mooie bloeiende (biologische) tuin met een aantal eetbare planten. Hoe pak je dat aan? En welke planten lenen zich hier goed voor? Kom langs en doe inspiratie op voor je eigen tuin.
Tijd: 13:00 tot 14:00 uur, locatie: de Brink. 

Workshop 2 "Bloeiboog & levende tuin" 

Klaar voor de volgende stap? Dan kan je deze middag leren over een "Bloeiboog" en het komen tot een levende tuin, georganiseerd door Bloemrijk Bennekom.
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur, locatie: de Brink. 

Workshop 3 "Veteranenbomen"
Simen Brunia is European Tree Technician & Certified Veteran Tree Specialist, met andere woorden: hij weet veel van bomen. En het geluk wil dat een van zijn grootste passies het delen van deze bomenkennis is. Aan jong en oud, aan de beginner en aan professionals. Kom ook en laat je verbazen over veteranenbomen!
Tijd: 15:00 tot 16:00 uur, locatie: de Brink. 

Zaterdag 23 maart - Wandeling door het Moftbos

Stichting  Land van Peelen wil je met deze wandeling op een nieuwe manier kennis laten maken met de bossen ten oosten van Bennekom. Laat je verrassen door sporen van oude culturen in het landschap. Ontdek de plekken met veel variatie en plekken waar nog veel te verbeteren valt. Waarschijnlijk wordt de route ongeveer 7 km.
Start 14.00 uur. Locatie volgt.

 

Zaterdag 30 maart - Excursie met A Rocha over korstmossen

Ga mee met deze speciale excursie en ontdek meer over de bijzonderheden van deze levensvorm: korstmossen. Aanmelden via [email protected].

Zaterdag 30 maart - Rondleiding voedselbos Het Voedselrijk met Malika Cieremans

Het Voedselrijk is een project van Malika Cieremans, voedselbos-pionier met 25 jaar ervaring. Nu docent en ontwerper/adviseur in haar onderneming CircleEcology voedselbossen en eetbaar groen. Meer informatie en aanmelden kan via deze website.

Overige geplande activiteiten

Zaterdag 2 maart 2024 - Afval prikken

De ruim 40 leden van de Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp komen elke maand bij elkaar om samen voor een schoner centrum van Bennekom. Ook meeprikken? Klik op onderstaande knop en stuur Erik Basset een berichtje ([email protected]).


Wie: Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp
Waar: Verzamelen bij de muziektent
Wanneer: Elke eerste zaterdag van de maand om  11:00 uur: 3 februari, 2 maart, 6 april 

Zaterdag 9 maart 2024 - Repair café Ede in Bennekom

Repair Café Ede is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien. Dat reparatiekennis wil behouden én – via het organiseren van repareerbijeenkomsten – de sociale cohesie in de buurt wil versterken. Elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur in De Ontmoeting, Emmalaan 1 in Bennekom. 


Wie: Repair café Ede in Bennekom
Waar: De Ontmoeting, Emmalaan 1.
Wanneer: elke tweede zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:30 uur: 10 februari, 9 maart, 13 april

Zaterdag 13 april 2024 - A Rocha Bennekom

A Rocha Ede-Bennekom heeft het beheer gekregen over het natuurgebied ‘Franse Kamp’ (Fransekampweg 1 in het Bennekomse bos). Het is een oud-defensie terrein dat nu verlaten is en door hekken afgesloten voor publiek. Dat betekent dat de natuur haar gang kan gaan!

Tijdens de natuurwerkdagen – iedere tweede zaterdag van de maand – is het onze taak om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp vast te houden. We zorgen dat poelen open blijven, we de bomen in toom houden (snoeien en zagen) en halen ongewenste plantengroei weg. Om te weten wat in ons mooie 2,5 hectare tellende natuurgebied leeft, zijn we begonnen met de verschillende soorten planten en dieren te inventariseren. Dat leverde al heel wat interessante vondsten op. 


Wie: A Rocha Bennekom
Waar: Fransekampweg 1, Bennekom
Wanneer: Elke 2e zaterdag van de maand: 10 februari, 9 maart, 13 april om 13:00 uur

Nederlandse initiatieven

Van maart t/m oktober - Het NK Tegelwippen 2024 - Heel Holland wipt

Het wipseizoen is bijna begonnen: van 21 maart t/m 31 oktober spelen we het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden! Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!

Maandag 22 april 2024 - Earth Day

De Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Zaterdag 20 september 2024 - World Cleanup day 

 

Samen het verschil maken, dat is waar World Cleanup Day om draait. Nederland Schoon steunt dit mooie initiatief van Plastic Soup Foundation. Op zaterdag 20 september gaan over de hele wereld mensen de straat op om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. Dat levert een schonere omgeving op én een prachtig, wereldwijd signaal dat iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren! 

Najaar 2024 - Nationale Duurzame Huizen Route

Wil jij aan de slag met het duurzaam maken van je woning? Je kunt veel leren van anderen die al stappen hebben gezet. Dit jaar kun je op  weer op bezoek bij een duurzame woning in de buurt, de elfde editie van de Nationale Duurzame Huizen Route!

Ken je nog een duurzaam initiatief?

Laat het ons weten! 
We horen het graag als er meer initiatieven zijn die hier passen.