Agenda

Bennekomse initiatieven

Woensdag 28 september 2022 - Inspiratieavond thema "Gezonde en duurzame voeding"

Snoep verstandig, eet een appel! Dit verstandige advies kregen we vaak mee van onze ouders. En toch vallen we vaak voor de verleiding van fast food, zoete lekkernijen en slimme marketing.

Wat men eet wordt beïnvloed door verschillende factoren en de eetomgeving is daar één van. De eetomgeving kan gezond en duurzaam eten stimuleren, maar ook hinderen. Voor de zomervakantie hebben burgers, gemeente en ondernemers met onderzoekers van de WUR en UU gesproken hoe we in Bennekom een gezondere en duurzamere eetomgeving kunnen ontwikkelen.

Op 28 september zullen we de eerste resultaten delen en bespreken met elkaar welke pilots we in Bennekom willen starten. Daarnaast is een inspirerende lezing vanuit de Universiteit en horen we van Jessica Koomen uit Bennekom over haar persoonlijke ervaringen met gezonde voeding en moestuinieren. Tijdens de pauze zijn er verschillende lokale producenten aanwezig voor een gezonde intermezzo.

Tijdens de pauze zijn er verschillende lokale producenten aangesloten bij StreekWaar. Paula  Middendorp (https://paulascatering.nl/) zal deze lokale producten een gezonde proeverij maken. 


Duurzaam Bennekom zal ook de plannen en ideeën voor komend seizoen delen en om extra support vragen. Iedereen is van harte welkom en neem gerust je kennis, vriend en buren mee! 

Wat: Inspiratieavond met hapjes
Wie: Duurzaam Bennekom i.s.m. WUR en UU

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Zaterdag 30 september 2022 - A Rocha Bennekom

A Rocha Ede-Bennekom heeft het beheer gekregen over het natuurgebied ‘Franse Kamp’ (Fransekampweg 1 in het Bennekomse bos). Het is een oud-defensie terrein dat nu verlaten is en door hekken afgesloten voor publiek. Dat betekent dat de natuur haar gang kan gaan!

Tijdens de natuurwerkdagen – iedere tweede zaterdag van de maand – is het onze taak om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp vast te houden. We zorgen dat poelen open blijven, we de bomen in toom houden (snoeien en zagen) en halen ongewenste plantengroei weg. Om te weten wat in ons mooie 2,5 hectare tellende natuurgebied leeft, zijn we begonnen met de verschillende soorten planten en dieren te inventariseren. Dat leverde al heel wat interessante vondsten op. 


Wie: A Rocha Bennekom
Waar: Fransekampweg 1, Bennekom
Wanneer: Dit keer op 30 september bezoek Wildkansel Ede. Nadere informatie volgt nog.
En verder elke 2e zaterdag van de maand: 8 oktober, 12 november om 13:00 uur

Zaterdag 1 oktober 2022 - World Cleanup Day

De ruim 30 leden van de Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp komen elke maand bij elkaar om samen voor een schoner centrum van Bennekom. Ook meeprikken? Klik op onderstaande knop en stuur Erik Basset een berichtje (e.basset@kpnplanet.nl).


Wie: Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp
Waar: Verzamelen bij de muziektent
Wanneer: Elke eerste zaterdag van de maand om  11:00 uur:  1 oktober, 5 november, 3 december. 

Vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 2022 - Kinderkledingbeurs door Bennekomse Schatten

Op 7 en 8 oktober 2022 organiseert Stichting Bennekomse Schatten in ‘De Brink’ (Brinkstraatkerk), Brinkstraat 39 te Bennekom een kinderkledingbeurs. De beurs is er voor kinderkleding in de maten 74 t/m 176. Heb jij nog mooie winterkleding liggen die je als schat wilt aanbieden aan een ander kind?  

Wie: Bennekomse Schatten 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: beurs op vrijdag 7 oktober van 19.00 – 21.00 uur en zaterdag 8 oktober van 09.00 – 11.00 uur; inleveren zie website 

Zaterdag 8 oktober 2022 - Repair café Ede in Bennekom

Repair Café Ede is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien. Dat reparatiekennis wil behouden én – via het organiseren van repareerbijeenkomsten – de sociale cohesie in de buurt wil versterken. Elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur in De Ontmoeting, Emmalaan 1 in Bennekom. 


Wie: Repair café Ede in Bennekom
Waar: De Ontmoeting, Emmalaan 1.
Wanneer: elke tweede zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:30 uur: 8 oktober, 12 november.

Zaterdag 15 oktober - Meiden- en damesbeurs door 2e kans beurs Bennekom

Op 15 oktober 2022 organiseert de 2e kans beurs Bennekom een meiden- en dameskledingbeurs. Op de beurs is verkopen we trendy kleding en accessoires  in de maten XS tot XXXL. Heb je kleding die wij voor je kunnen verkopen dan kun je hiervoor een verkooppakket aanschaffen. Natuurlijk ben je tijdens de beursdagen van harte welkom om je garderobe weer aan te vullen.   

Wie: 2e kans beurs Bennekom 

Waar: de Kunstfactorij, Dorpstraat 11 in Bennekom

Wanneer: beurs op zaterdag 15 oktober van 11.00 – 16.00 uur; inleveren zie website 

Vrijdag 4 november 2022 - RecycleSint door Bennekomse Schatten

Speelgoed is om mee te spelen. Hoe mooi is het om het speelgoed waar jij (of je kinderen) thuis niet meer mee spelen, een tweede leven te geven. Dat kan met een beproefd concept genaamd RecycleSint, dat vanaf 2022 ook in Bennekom zijn intrede doet. 

Wie: Bennekomse Schatten 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: Tijd: n.t.b.

Woensdag 23 november 2022 - Inspiratieavond 

Thema zal nader bekend gemaakt worden. 

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Woensdag 25 januari 2023 - Inspiratieavond in het thema "Energiebesparing"

In 2021 stond de 40 dagen competitie in het thema van energiebesparing. Inmiddels is er veel gebeurd op energiegebied, dus nemen we jullie graag mee in de kleine én grote energiebespaarders om thuis je voordeel mee te doen.

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Woensdag 22 februari 2023 - Aftrap 40-dagencompetitie

De jaarlijkse traditie zet zich voort, en ook dit keer in een nieuw thema. Afgelopen jaren zijn onder andere afvalbesparing, energiebesparing in huis en circulariteit de revue gepasseerd. Waar zullen we nu onze tanden in zetten?

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Woensdag 7 juni 2023 - Inspiratieavond

Thema zal nader bekend gemaakt worden.

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Nederlandse initiatieven

Van maart t/m oktober - Het NK Tegelwippen 2022 - Heel Holland wipt

Het wipseizoen is weer begonnen: van 21 maart t/m 31 oktober spelen we het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden! Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!

17 september 2022 - World Cleanup day 

 

Samen het verschil maken, dat is waar World Cleanup Day om draait. Nederland Schoon steunt dit mooie initiatief van Plastic Soup Foundation. Op zaterdag 17 september gaan over de hele wereld mensen de straat op om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. Dat levert een schonere omgeving op én een prachtig, wereldwijd signaal dat iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren! 

Zaterdag 22 april 2023 - Earth Day

De Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Ken je nog een duurzaam initiatief?

Laat het ons weten! 
We horen het graag als er meer initiatieven zijn die hier passen.