Agenda

Bennekomse initiatieven

Woensdag 25 januari 2023 - Vraag & antwoordavond Energie

Op 25 januari geven we u graag de gelegenheid om met al uw vragen naar ons toe te komen. Wij staan dan klaar met experts om deze vragen te beantwoorden. Er zal in kleine groepen uiteen worden gegaan om praktische vragen en casussen te bespreken. Dit kan uiteenlopen van hoe het energieplafond voor u werkt, tot hoe u met uw buren een collectieve aardgasvrije warmtevoorziening kunt organiseren. En alles daar tussenin. 

Wees welkom en neem uw buren gerust mee!

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Zaterdag 4 februari 2023 - Afval prikken

De ruim 30 leden van de Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp komen elke maand bij elkaar om samen voor een schoner centrum van Bennekom. Ook meeprikken? Klik op onderstaande knop en stuur Erik Basset een berichtje (e.basset@kpnplanet.nl).


Wie: Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp
Waar: Verzamelen bij de muziektent
Wanneer: Elke eerste zaterdag van de maand om  11:00 uur:  7 januari, 4 februari, 4 maart.

Zaterdag 11 februari 2023 - Repair café Ede in Bennekom

Repair Café Ede is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien. Dat reparatiekennis wil behouden én – via het organiseren van repareerbijeenkomsten – de sociale cohesie in de buurt wil versterken. Elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur in De Ontmoeting, Emmalaan 1 in Bennekom. 


Wie: Repair café Ede in Bennekom
Waar: De Ontmoeting, Emmalaan 1.
Wanneer: elke tweede zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:30 uur: 11 februari, 11 maart.

Zaterdag 11 februari 2023 - A Rocha Bennekom

A Rocha Ede-Bennekom heeft het beheer gekregen over het natuurgebied ‘Franse Kamp’ (Fransekampweg 1 in het Bennekomse bos). Het is een oud-defensie terrein dat nu verlaten is en door hekken afgesloten voor publiek. Dat betekent dat de natuur haar gang kan gaan!

Tijdens de natuurwerkdagen – iedere tweede zaterdag van de maand – is het onze taak om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp vast te houden. We zorgen dat poelen open blijven, we de bomen in toom houden (snoeien en zagen) en halen ongewenste plantengroei weg. Om te weten wat in ons mooie 2,5 hectare tellende natuurgebied leeft, zijn we begonnen met de verschillende soorten planten en dieren te inventariseren. Dat leverde al heel wat interessante vondsten op. 


Wie: A Rocha Bennekom
Waar: Fransekampweg 1, Bennekom
Wanneer: Elke 2e zaterdag van de maand: 12 november om 13:00 uur

Zaterdag 18 februari 2023 - Klimaatklussen

Elke 3e zaterdag van de maand gaan we deze winter met een team klimaatklussers aan de slag! Meld je aan om mee te doen en bij te dragen aan verduurzaming van Bennekomse woningen! Voorkennis is niet nodig, je gaat namelijk op z'n minst met twee personen naar een woning. Vragen? Laat het even weten! 

Wie: Duurzaam Bennekom, klimaatklussers 

Waar: Verzamelen in De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer:  18 februari, 18 maart
Van 10:00 tot 17:00 uur

Woensdag 22 februari 2023 - Aftrap 40-dagencompetitie

De jaarlijkse traditie zet zich voort, en ook dit keer in een nieuw thema. Afgelopen jaren zijn onder andere afvalbesparing, energiebesparing in huis en circulariteit de revue gepasseerd. Waar zullen we nu onze tanden in zetten?

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Woensdag 7 juni 2023 - Inspiratieavond

Thema zal nader bekend gemaakt worden.

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: De Brink (Brinkstraat 39)

Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur, inloop 19:45 uur 

Nederlandse initiatieven

Zaterdag 22 april 2023 - Earth Day

De Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Van maart t/m oktober - Het NK Tegelwippen 2022 - Heel Holland wipt

Het wipseizoen is weer begonnen: van 21 maart t/m 31 oktober spelen we het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden! Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!

17 september 2022 - World Cleanup day 

 

Samen het verschil maken, dat is waar World Cleanup Day om draait. Nederland Schoon steunt dit mooie initiatief van Plastic Soup Foundation. Op zaterdag 17 september gaan over de hele wereld mensen de straat op om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. Dat levert een schonere omgeving op én een prachtig, wereldwijd signaal dat iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren! 

Ken je nog een duurzaam initiatief?

Laat het ons weten! 
We horen het graag als er meer initiatieven zijn die hier passen.