Agenda

Bennekomse initiatieven

Zaterdag 8 januari 2022 - A Rocha Bennekom

Werkmiddag Mierenreservaat

Zoals aangekondigd, gaan wij in dit  nieuwe jaar aan de slag in het Mierenreservaat.

We maken er een gezellige middag van! Er zal weer heel wat te doen zijn, want we hebben lang geen onderhoud kunnen uitvoeren. Maar het blijft elke keer toch weer genieten. Komen jullie ook zaterdag 8 januari meehelpen? Zoals gebruikelijk, starten wij om 13.00 uur.

Voor wie er nog niet eerder zijn geweest: je kunt er alleen per fiets komen (of lopend natuurlijk). Neem het fietspad onderlangs de A12, van Bennekom richting Wolfheze. Wij staan ​​op het fietspad je op te vangen om te voorkomen dat je per ongeluk voorbij fietst.

Geef je je op als je komt?

Als je een routebeschrijving wil: stuur een berichtje.
En als je het niet kunt vinden: 0622827060 (John).

Wie: A Rocha Bennekom
Waar: Fransekampweg 1, Bennekom
Wanneer: 11  december
Herhaling: elke 2e zaterdag van de maand

A Rocha Ede-Bennekom heeft het beheer gekregen over het natuurgebied ‘Franse Kamp’ (Fransekampweg 1 in het Bennekomse bos). Het is een oud-defensie terrein dat nu verlaten is en door hekken afgesloten voor publiek. Dat betekent dat de natuur haar gang kan gaan!

Tijdens de natuurwerkdagen – iedere tweede zaterdag van de maand – is het onze taak om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp vast te houden. We zorgen dat poelen open blijven, we de bomen in toom houden (snoeien en zagen) en halen ongewenste plantengroei weg. Om te weten wat in ons mooie 2,5 hectare tellende natuurgebied leeft, zijn we begonnen met de verschillende soorten planten en dieren te inventariseren. Dat leverde al heel wat interessante vondsten op. 

Zaterdag 8 januari 2022 - Zwerfafval prikken

De ruim 30 leden van de Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp komen elke maand bij elkaar om samen voor een schoner centrum van Bennekom. Ook meeprikken? Klik op onderstaande knop en stuur Erik Basset een berichtje.

Wie: Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp
Waar: Verzamelen bij de muziektent
Wanneer: eerste zaterdag van de maand om  11:00 uur: 

8 januari (dus niet 1 januari),  5 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni. 

Én vanaf april ook derde maandag van de maand om 19.30 uur:
18 april, 16 mei, 20 juni.

Woensdag 19 januari 2022 - ONLINE Inspiratiebijeenkomst Duurzaam Bennekom - 

Thema Biodiversiteit

Tijdens onze 2e inspiratieavond zullen we het thema biodiversiteit behandelen en gaan natuurlijk in op de vraag hoe we hier vanuit Bennekom verbetering in kunnen brengen. We hebben een aantal inspirerende sprekers die hier ons in gaan begeleiden in een online sessie. 
 

Sprekers

  • Christa Heyting & Willem van Raamsdonk
  • Jacob Haalstra 
  • John Smits 

 

Waar: Online in MS Teams via deze link 
Wanneer: 20:00 tot 21:30 uur (inloop 19:45 uur)

Woensdag 2 maart 2022 - Aftrap duurzaamheidscompetitie 

Aan het begin van de 40-dagentijd is het zover, er start een nieuwe duurzaamheidscompetitie. Meld je snel aan!

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: 't Kerkheem

Wanneer: 20:00 tot 22:00 uur 

Woensdag 13 april 2022 - Prijsuitreiking duurzaamheidscompetitie 

Wie heeft er in de afgelopen 40 dagen de meeste impact gehaald? De winnaar wordt bekend gemaakt en het is de afsluitende inspiratieavond van het seizoen.

Wie: Duurzaam Bennekom 

Waar: 't Kerkheem

Wanneer: 20:00 tot 22:00 uur

Eind april 2022 - Workshop "De levende tuin"

Tover jij jouw (groene) tuin om tot een levende tuin? Uiteraard is een groene tuin beter voor dieren dan een tuin die vol ligt met stenen. Maar wanneer heb je nu een echte levende tuin? Tijdens de workshop ‘de Levende Tuin’ wordt hier dieper op in gegaan en zullen, naast basisprincipes, de behoeften van verschillende diergroepen worden uitgelegd. Ook kun je aan de slag met een ontwerp én stappenplan voor (een deel van) jouw tuin.  Tijdens het tweede deel van de workshop gaan de deelnemers zich hierin verdiepen. 

 

Tuinervaring is niet nodig, maar wel het enthousiasme om je tuin groener en diervriendelijker in te richten. Voorafgaand aan de workshop krijg je een kleine huiswerkopdracht. Ook krijg je tijdens en na de workshop diverse informatiematerialen opgestuurd waarmee je direct aan de slag kunt! 


Wie: Nynke Groendijk namens Bloemrijk Bennekom 

Waar: n.t.b.

Wanneer: 20:00 uur

Nederlandse initiatieven

22 april 2022 - Earth Day

De Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

17 september 2022 - World Cleanup day 

 

Samen het verschil maken, dat is waar World Cleanup Day om draait. Nederland Schoon steunt dit mooie initiatief van Plastic Soup Foundation. Op zaterdag 18 september gaan over de hele wereld mensen de straat op om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. Dat levert een schonere omgeving op én een prachtig, wereldwijd signaal dat iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren! 

Ken je nog een duurzaam initiatief?

Laat het ons weten! 
We horen het graag als er meer initiatieven zijn die hier passen.