Koninklijke buurt
Richting gasloos in een Bennekomse buurt.
Samen richting 'van het gas af' in de Bennekomse
"Koninklijke buurt"
Vanuit een tweetal bewoners van 2-onder-1-kap woningen uit de jaren 1958 kwam het idee in 2022 om niet in je uppie de energietransitie te lijf te gaan. In een aantal straten staat hetzelfde type woningen, dus we hebben dezelfde uitdagingen. Op straat raakten we daarover aan de praat en besloten we er meer werk van te maken. Heleen ging de deuren langs om de interesse bij buurtgenoten te peilen en contact en woninginformatie op te halen. Via een digitale nieuwsbrief houden we sindsdien verder contact.
Eerst hadden we het idee om met zo'n 33 woningen in de Wilhelminalaan, Beatrixlaan, Margrietlaan en Pr. Bernhardlaan, waarmee we met de achtertuinen aan elkaar grenzen, een gezamenlijk warmtenet te onderzoeken. Eventueel met de nabijgelegen Sionskerk erbij. Dit bleek helaas om meerdere redenen niet haalbaar. Voor de CGK-gemeente in dat kerkgebouw is de toekomst op die locatie te onduidelijk om zich aan zo'n langdurend project te verbinden. En aangezien er voorlopig geen koppelkansen (als bijvoorbeeld de Gemeente Ede nog riolering moet vervangen) zijn in de buurt, wordt het een dure aangelegenheid om speciaal hiervoor de straten open te breken en leidingen te leggen (Warmte Koude Opslag bijv.).
We hadden al vrij snel de samenwerking gezocht met Lex van de lokale energie coöperatie Vallei Energie (Energie Samen Foodvalley). Toen is er ook een onderzoek in gang gezet, via een installateur, om te kijken welk type oplossing voor dit type woning haalbaar zou zijn. Ook hieruit bleek dat een gezamenlijk warmtenet de duurste optie is en economisch nog niet betaalbaar, en dat individueel gebruik maken van een hybride warmtepomp (HWp) de best haalbare optie is. Als je een HWp aanschaft die full electric ready is, dan kun je, na extra isolatie en ventilatie inspanningen in de toekomst, makkelijker helemaal van het gas af. En als je een apparaat met propaan neemt, dan kun je mogelijk nog gewoon gebruik maken van je bestaande radiatoren en hoef je niet alles te vervangen voor lage temperatuur radiatoren.
Via het Energieloket heeft Teun met z'n zoon in alle vroegte op een koude zaterdagochtend in januari 2023 een ronde gedaan met een warmtebeeld camera en een drone. Dat leverde inzicht op per woning waar in de schil warmte weglekt. Waar nog sprake is van het oude dubbel glas en de oude voordeuren, was bijvoorbeeld goed te zien dat o.a. daar verbeteringen te behalen zijn.
Vervolgens kreeg iedere woning de gelegenheid voor een persoonlijk advies door energie adviseur Remco, via het Energieloket. Tijdens dat adviesgesprek besprak hij de comfort ervaringen met de bewoners, hun investeringsbereidheid en eventuele plannen voor de toekomst. Via een ronde door het huis, gaf hij allerlei tips over isolatie, ventilatie en subsidiemogelijkheden. Dat geeft inzicht in de beste route naar een comfortabeler huis en ter voorbereiding op gasloos verwarmen.
Op 8 februari 2024 vond de eerste bewonersavond plaats. Bedankt voor de gastvrijheid Sionskerk! Hier hebben Andries en Remco van de energiecoöperatie een presentatie gegeven met tips en ontwikkelingen in de energietransitie. We hadden de bewoners van 100 woningen, in eerder genoemde straten en de Julianalaan, hiervoor uitgenodigd via een huis-aan-huis flyer. En op de achterkant hadden we al de nodige kleine verbetertips afgedrukt zodat ook wie niet naar de avond kon komen, deze kan gebruiken. Zo'n 15 bewoners waren aanwezig en gaven aan meerdere verduurzamingstappen te overwegen.
Vanuit de bewonersavond willen nog meer mensen persoonlijk energie advies en kijken we of er verdiepingsessies komen en we wellicht gemeenschappelijke inkoopacties opzetten. Rondom de bijeenkomst werd ook duidelijk dat we allemaal last hebben van vochtdoorslag bij de schoorsteen aan de zijgevel. Er is al iemand die deze heeft laten verwijderen en daar is ook bij anderen meteen interesse in getoond.
Onlangs hebben we aansluiting gevonden bij Duurzaam Bennekom om onze zichtbaarheid te vergroten en de communicatie verder te professionaliseren. Bedankt Gerard, Gerben en Han voor deze samenwerking!
Dit type woning heeft heel wat ingrepen nodig om geschikt te zijn voor full electric verwarmen. Dat gaan we niet in de komende paar jaren allemaal tegelijk bereiken. Maar door met elkaar in contact te blijven en met experts, kunnen we elkaar helpen om de juiste stappen te zetten in die richting. Ieder in z'n eigen tempo. In de komende pakweg 26 jaar zit er tenslotte nog een vervangingsmoment voor een alleen CV of combinatie met hybride of toch al full electric installatie die je de komende jaren kiest. We denken ook dat de tijd nog in ons voordeel gaat werken, omdat er nog veel technologische ontwikkelingen (te verwachten) zijn qua installaties, hetzij bij individuele of gezamenlijke systemen. Tegen 2050, of zoveel eerder als mogelijk, zijn ook deze huizen 'van het fossiele gas af' is onze verwachting.
Als je op de hoogte wilt blijven van onze ontwikkelingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. We zoeken ook mensen om mee te denken in de werkgroep.
Energieke groet!
Heleen en Vincent
Ken je nog een Bennekoms initiatief?
Laat het ons weten!
We horen het graag als er meer initiatieven zijn die hier passen.