Een kijkje in de keuken van...

Wat is het? 

"Kijkje in de keuken van..." is een estafette-column over duurzaam eten. Daarmee inspireert elke maand een andere kok Bennekommers om lekker, lokaal en duurzaam te eten. De ingrediënten koop je die maand bij de Hoge Born, inclusief het recept.

Hieronder vind je alle recepten verzameld op een rijtje. 

Smakelijk! 

Recept 13: Tomatentaart

Tomaat

Er zijn wel 60 tomatensoorten! Zoals de vleestomaat, de trostomaat, romatomaat, cherrytomaat en ’Coeur de Boeuf’. Er zijn tegenwoordig zelfs snoeptomaten die speciaal gekweekt worden voor kinderen. Ze zijn vaak net iets zoeter en heerlijk als gezond tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond, onder andere doordat ze rijk zijn aan de antioxidant lycopeen. 

Het recept 

  • Snij de vleestomaten in plakken van 1 cm. Leg in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten een goed halfuur staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Verwarm een grote bakplaat 10 minuten voor in de oven.
  • Rol het deeg uit en kerf het deeg op 2 cm afstand van de rand rondom in. Deze rand zal straks rijzen rondom de vulling.
  • Bestrijk het deeg binnen de rand met flink wat tapenade. Verdeel de plakjes tomaat erover. Halveer de kleine tomaten, bestrooi ze met zout en vul hiermee eventuele gaten tussen de plakjes tomaat op. Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over.
  • Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is, de bodem licht goudbruin is (til de taart voorzichtig op met een spatel om te controleren) en de tomaten zacht, zompig en licht verkleurd zijn.
  • Haal de taart uit de oven, bestrooi licht met wat zeezoutvlokken en zwarte peper en strooi de gescheurde basilicumblaadjes erover. Laat de taart afkoelen op de bakplaat tot hij nog net warm is en snijd in vierkantjes. Besprenkel met wat van je beste olijfolie en serveer.



Ingrediënten voor 4 personen

4 coeur de boeufs of andere vleestomaten
500 g koelvers bladerdeeg
een handvol kleine Italiaanse pruimtomaten, het liefst rood en geel
olijfolie
1 bosje basilicum
Potje tapenade van zwarte olijven 
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Recept 12: Drie kleuren salade met lupinebonen

Lupine

Lupine valt onder de peulvruchten en is erg rijk aan eiwit (30/40%): veel meer dan bruine bonen, rode bonen, linzen en erwten! Daarnaast is lupine erg rijk aan vezels. Een aanrader dus!
Meer informatie en lekkere recepten vind je op de website www.lekkerlupine.nl

Het recept 

  • Laat de bonen goed uitlekken en schep ze door elkaar samen met de sperziebonen.
  • Maak een dressing van de azijn, fijn geperste knoflook, peper en zout.
  • Laat de dressing op een koele plaats enige tijd intrekken.
  • Roer de dressing door het bonenmengsel.
  • Bestrooi, voor het serveren, met bonenkruid, peterselie en bieslook en evt. de
    eetbare bloemen.

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote bloemkool, verdeeld in roosjes van ca 4 cm
30 g boter
1 kleine ui, in fijne blokjes
200 ml slagroom
120 g grof geraspte belegen kaas
15 g vers broodkruim
5 g peterselie
2 groene chilipepers in blokjes
Kruiden: 1,5 theel. komijnzaad; 1 theel. kerriepoeder, 1 theel. mosterdpoeder; 
¾ theel. zwart mosterdzaad
zout

Recept 11: Hartige bietentaart met rabarber

Rabarber

Rabarber is een vaste plant die ongeveer 10 jaar kan worden. 

Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. 
Je tanden kunnen soms wat stroef aanvoelen na het eten van rabarber, dit komt door het oxaalzuur. Drink daarom na het eten van rabarber een glas melk, dan verdwijnt dit gevoel.

Het recept 

  • Maak eerst de notentaartbodem. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een beslagkom en kneed tot een egaal deeg. Druk het deeg in een medium ingevette springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem en de randen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem 15 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven.
  • Verhit voor de vulling wat olie in de stoofpan en fruit de rode ui glazig. Voeg de suiker, 150 ml water en de tijm toe en breng aan de kook. Laat de uien pruttelen totdat het water is verdampt.
  • Voeg de bieten en rabarber toe aan de pan met uien en stoof 5 minuten op laag vuur mee.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schep het mengsel op de notentaartbodem en bak de taart in 30 minuten goudbruin.
  • Haal de bietentaart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voor je hem voorzichtig uit de springvorm haalt. Snijd de taart in punten en verdeel over de borden 

Ingrediënten voor 4 personen

2 rode uien, in ringen
2 eetlepels bruine suiker
5 g tijmblaadjes
4 bieten, gekookt en geraspt
400 g rabarber, in reepjes
Olijfolie

Voor de notentaartbodem:
200 g onbewerkte noten, fijngehakt
200 g bloem
1 theelepel bakpoeder
6 eetlepels olijfolie
6 eetlepels (plantaardige) melk
1 mespunt zout

Recept 10: Bloemkool met mosterd en kaas (uit 'Simpel' van Ottolenghi) 

Bloemkool

Bloemkool is een groente die behoort tot de koolsoorten. Het is een van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool. 

Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen. Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.

Het recept 

  • Verhit de oven tot 180 graden.
  • Stoom de bloemkoolroosjes 5 min tot ze beetgaar zijn. Laat daarna iets afkoelen.
  • Doe de boter in een ovenvaste braadpan op halfhoog vuur. Laat de ui hierin in 8 minuten gaar en bruin worden. Voeg komijnzaad, kerriepoeder, mosterdpoeder en chilipeper toe en laat alles af en toe roerend 4 minuten smoren. Warm het mosterdzaad 1 minuut mee en giet de room erbij. Doe er 100 gram kaas en 0,5  theel. zout bij en laat 2-3 minuten pruttelen tot de saus iets gebonden is. Roer voorzichtig de bloemkool erdoor, laat nog 1 minuut staan en haal de pan van het vuur. Maak de rand van de pan schoon (om verbranden straks te voorkomen).
  • Meng de overgebleven 20 gr kaas, peterselie en broodkruim en strooi dit over het bloemkoolmengsel. Bak vervolgens 8 min in de oven en daarna aansluitend nog 4 min onder de gril tot de bovenkant goudbruin is (pas op voor verbranden).
  • Haal uit de oven, laat ongeveer vijf minuten afkoelen. Eet de bloemkool samen met rijst en een frisse salade (met bijvoorbeeld schep yoghurt of een partje limoen).

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote bloemkool, verdeeld in roosjes van ca 4 cm
30 g boter
1 kleine ui, in fijne blokjes
200 ml slagroom
120 g grof geraspte belegen kaas
15 g vers broodkruim
5 g peterselie
2 groene chilipepers in blokjes
Kruiden: 1,5 theel. komijnzaad; 1 theel. kerriepoeder, 1 theel. mosterdpoeder; 
¾ theel. zwart mosterdzaad
zout

Recept 9: Frittata met pastinaak

Pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel met een zoetige smaak. De witte wortel wordt ook wel tot de vergeten groenten gerekend. En dat is jammer, want de pastinaak is lekker smaakvol en kun je goed combineren in allerlei gerechten. Je kunt de pastinaak rauw eten, net als de ‘gewone’ wortel, maar je kunt hem ook bakken en koken. De pastinaak is bij uitstek geschikt om te bakken in de oven samen met andere groenten, zoals in bijgaand recept.

Het recept 

  • Verwarm de oven op 190 graden. 
  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes: uien in dikke ringen, wortels in plakjes van 5 mm, pompoen in blokjes van 2-3 cm en de pastinaak, knolselderij in kleinere blokjes van 1-2 cm. 
  • Doe alle groenten in een ovenschaal. Voeg de knoflook, olie, zout en flink wat peper eraan toe en meng alles goed. Zet 40 minuten in de oven, roer halverwege een keer door, tot alle groente gaar is en begint te karamelliseren.
  • Klop de eieren los met de kruiden en nog wat zout en peper. Schenk de geklopte eieren over de groente en verdeel de kaas erover. Zet nog 10-15 minuten terug in de oven tot het ei gestold is en de bovenkant begint te bruinen. Laat iets afkoelen en eet warm of koud. Ook lekker voor de lunch.

Ingrediënten voor 4 personen

Ongeveer 750 gram verschillende wintergroenten zoals uien, pastinaak, wortels, pompoen, knolselderij, bietjes, aardappels
1 grote teen knoflook, fijngesneden
3 el olijfolie
7 of 8 middelgrote eieren
Handje gemengde en fijngesneden kruiden zoals krulpeterselie, bieslook en tijm 
Ongeveer 20 g geraspte Parmezaanse of harde geitenkaas
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Recept 8: Preirisotto met kastanjechampions

Prei

Prei is een plant uit de lookfamilie, die als groente wordt gegeten. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen. 

Het recept 

  • Verhit 50 gr van de boter en wat olie in een grote pan op middelhoog vuur. Zodra dit schuimt voeg je de prei toe, draai het vuur laag en fruit de prei met deksel op de pan 20 minuten tot deze zijdezacht is. Af en toe roeren.
  • Doe dan de risottorijst bij de prei en bak even mee. Voeg deel voor deel (veel roeren) de bouillon toe. Na 25 minuten moet alle bouillon zijn gebruikt, de rijst gaar zijn, maar ook nog een kleine bite hebben. Breng op smaak met zout en peper. Leg tot slot wat klontjes boter op de risotto en laat paar minuten staan. Roer door.
  • Bak de champignons in een aparte koekenpan in wat olie of boter.
  • Dien de risotto op, bestrooid met de gebakken champignons en tijm.


Ingrediënten voor 4 personen

3 of 4 grote preien (of meerdere kleine), in dunne ringen
Circa 75 gr boter en wat olijfolie
Ongeveer 900 ml groentebouillon
250 gr risottorijst
250 gr kastanjechampignons 
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Tijmblaadjes, voor eroverheen


Recept 7: Raapstelen stamppot

Raapstelen

Raapstelen (of bladmoes) zijn een oud, maar wat onbekend bladgewas. Raapstelen zijn fris, een beetje pittig en vol van smaak en kennen verrassend veel toepassingen. Lekker als salade, in de stamppot of door een omelet. Maar je kunt raapstelen ook prima verwerken in een smoothie. Tijd om opnieuw kennis te maken met deze alleskunner!

Wist je dat: 
Raapstelen in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ worden genoemd? Raapstelen een gezonde groene slakeuze vormen en je de voedingswaarde van sla hiermee flink opwaardeert?

Het recept 

  • Schil de aardappels en snijd ze door de helft. Zet ze op het vuur in een flinke laag water. 
  • Snijd de knoflook en de ui en fruit ze in een laagje olie. 
  • Voeg een verkruimeld bouillonblokje, wat water en de mosterd toe en laat het pruttelen totdat het een beetje is ingedikt. Haal van het vuur.
  • Als de aardappels gaar zijn, stamp je ze fijn met een scheutje melk en een klontje boter. Voeg het mostersausje toe en roer goed. Voeg dan de rauwe raapstelen toe en roer goed om.
  • Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Garneer eventueel met de geroosterde pijnboompitjes


Ingrediënten voor 4 personen

750 gram aardappels
200 gram raapsteeltjes
1 ui
1 of 2 teentjes knoflook
1 groentebouillonblokje
1 el. mosterd
Handje geroosterde pijnboompitjes (optioneel)
Scheutje melk
Klontje boter
Scheutje olie
Peper en zout

Recept 6: Pikante pompoensoep

De pompoen

Pompoenen komen oorspronkelijke uit Zuid-Amerika. Meer dan 8000 jaar geleden werden ze al gegeten in Peru en Mexico. Na de ontdekking van Amerika vonden ze hun weg naar Europa. 
Pompoen is officieel een vruchtgroente. Net als de courgette, komkommer, tomaat, aubergine, maïs, paprika, avocado en artisjok. Vruchtgroenten zijn groenten die hun zaadjes, of vruchten, in het stuk groente meedragen. Er zijn ongeveer 800 verschillende pompoensoorten, slechts 200 hiervan zijn eetbaar.

Het recept 

  • Snijd de ui, gember, knoflook en rode peper fijn.
  • Schil de pompoen en verwijder de zaden en snijd de pompoen in stukken.
  • Gooi de ui, knoflook en rode peper in een pan en fruit dit even.
  • Gooi de pompoen bij de rest in de pan en voeg het limoensap toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de bouillon toe en laat dit zachtjes koken tot de pompoen gaar is.
    Pureer vervolgens met een staafmixer tot een dikke soep.
  • Voeg de kokosmelk en gember toe en roer goed door elkaar.
  • Breng op smaak door wat zout, peper en/of limoensap toe te voegen.


Ingrediënten voor 4 personen

1 oranje pompoen
1 ui
Sap van een ½ limoen
Blokje verse gember ongeveer 2cm groot
1 rode peper
3 teentjes knoflook
0,5 – 0,75 liter groentebouillon
200 ml   kokosmelk

Recept 5: Rode bieten risotto

Bieten

Bieten (kroten) zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Er zijn zomer- en winterbieten. De rode biet is al rond de 16e eeuw ontdekt als voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit. Naast de aangename smaak van rode bieten en de veelzijdigheid van deze wortel van de Amaranth famile, bevatten zij een aantal goede voedingstoffen die ons lichaam helpt gezond te blijven. Ze bezitten vooral veel foliumzuur, bekend als vitamine B11, vitamine C, mangaan en ijzer. 

Het recept 

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook circa 5 minuten. 
  • Voeg vervolgens de rijst toe en bak 1 minuut mee. 
  • Voeg daarna een flinke scheut bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Laat het geheel zachtjes pruttelen en blijf ondertussen goed roeren. 
  • Als de bouillon is opgenomen, voeg je weer nieuwe bouillon toe. Ga zo door totdat de rijst gaar is. Het kan zijn dat je wat meer of minder bouillon nodig hebt, dit hangt ook van de rijst af die je gebruikt. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de rijst alle bouillon heeft opgenomen.
  • Voeg de laatste 5 minuten de bietjes toe en maak de risotto af met walnoten en eventueel wat roomkaas.
  • Serveer je de rode bietenrisotto met eventueel wat rucola en een snuf zout en peper. 


Ingrediënten voor 4 personen

circa 200 gr geraspte bietjes (gekookt) 
150 gr risottorijst
1 ui 
1 teen knoflook 
50 gr rucola (optioneel) 
circa 550 ml bouillon (groente) 
walnoten 
snufje zout en peper 
roomkaas (optioneel)

Recept 4: Pasta met courgette-walnootpesto

Courgette

De courgette hoort bij de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), net als de pompoen, meloen en augurk.De groente is zeer caloriearm: een courgette bevat slechts 14 gram calorieën per 100 gram. De courgetteplant bloeit met grote gele bloemen. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem bestaat uit een kleine courgette, met daaraan een bloem. Vanuit deze bloem, de ‘courgette fleur’, kan een nieuwe courgette groeien. De courgette fleur wordt trouwens ook als delicatesse gezien. 

Het recept 

  • Snijd anderhalve courgettes in dunne plakjes. Grill de plakjes tot ze bruin zijn. 
  • Snijd de resterende halve courgette in stukken en kook deze ongeveer 2 minuten. Haal de courgette uit de pan en kook in hetzelfde water de penne.
  • Maak de pesto: mix de courgette, knoflook, walnoten, basilicum, munt en olijfolie in je keukenmachine. Voeg eventueel een snufje zout toe. Als het te droog is, voeg dan wat kookwater toe.
  • Mix de pesto door de pasta en voeg de uitgelekte bonen toe.
  • Serveer met citroenrasp, kappertjes en pijnboompitjes en de plakjes gegrilde courgette.  Lekker met een groene salade.


Ingrediënten voor 4 personen

170 gram walnoten
een halve teen knoflook
een flink hand verse basilicum
een paar blaadjes munt
2 courgettes
6 eetlepels olijfolie
1 blik (grote) witte bonen
400 gram penne (of een andere pastasoort)
rasp van de schil van een halve citroen
pijnboompitjes en kappertjes (optioneel, want ter garnering) 

Recept 3: Wortelsoep

Oranje wortels?

Wortels zijn niet altijd oranje geweest. Ze waren eerst onder meer wit, rood en paars. Waarschijnlijk werd de eerste oranje wortel in de 17e eeuw geteeld door Nederlanders. Deze oranje wortel werd ook in de 17e  eeuw verspreid over de rest van Europa. De oranje wortel ontstond door een rode en een witte wortel te kruisen. De Nederlanders hebben de oranje wortel geïntroduceerd, omdat wij graag een wortel in onze nationale kleur wilden. De smaak van de verschillende kleuren wortel is ongeveer gelijk. 

Het recept 

  • Verwarm de olijfolie in een grote soeppan op medium vuur. Voeg de ui toe en bak tot de ui mooi glazig is, roer af en toe om. 
  • Voeg de knoflook toe en de wortels en bak het geheel even mee. 
  • Roer de gember erdoor en voeg dan de groentebouillon toe. Begin met 750 ml en kijk of je alles nodig hebt. Afhankelijk van de gewenste dikte van de soep. 
  • Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat rustig koken tot de wortels gaar zijn, ongeveer 30 minuten. 
  • Gebruik een staafmixer om de soep mooi glad te blenden.
  • Serveer eventueel met wat kokosmelk en een beetje pesto er bovenop. 

Ingrediënten voor 4 personen

1 el olijfolie 
1 kleine ui gesnipperd 
3 teentjes knoflook grof gehakt 
500 gr wortel gehakt 
1,5 tl vers geraspte gember 
750-1000 ml groente bouillon 
Zeezout en zwarte peper 
Serveertip:  met kokosmelk en/of beetje pesto

Recept 2: Vegetarische eiersalade met asperges en radijs

De Asperge

Wat is een asperge eigenlijk? Een asperge komt van een struikachtige plant die tot de familie van de lelies behoort. Deze plant vormt jaarlijks vanuit de houtachtige wortelstokken scheuten. Die scheuten zijn de asperges. Ze groeien dus onder de grond! Alle asperges, worden ook wel Witgoud genoemd, omdat ze prijzig zijn. Asperges zijn trouwens van oorsprong wit, en blijven dat zolang ze nog ondergronds in het aspergebed groeien. Pas boven de grond en in het daglicht, kleurt een asperge groen of heel soms paars. 

Het recept 

  • Kook de eieren in 9 minuten hard in voorgekookt water. Snijd ondertussen de kontjes van de asperges, haal de harde schilletjes weg met een dunschiller en kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar. 
  • Hak de bieslook fijn en snijd de radijsjes in dunne plakjes. Meng de mayonaise en/of yoghurt, bieslook, radijsjes en de olijf olie door elkaar tot een mooi papje en breng op smaak met zout en peper. 
  • Laat de asperges en eieren goed afkoelen. Snijd de asperges in kleine stukjes en de eieren fijn. Doe de eieren en asperges bij het yoghurtmengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Laat het geheel in ca. 50 minuten goed intrekken in de koelkast en dan is hij klaar om geserveerd te worden.

Ingrediënten voor 4 personen

4 (verse uitloop) eieren
250 g witte asperges
100 g radijsjes
1 el mayonaise of Griekse yoghurt
1 handje verse bieslook fijngehakt
een scheutje olijfolie
peper en zout

Recept 1: Ui in de hoofdrol in Hutspot

De Ui - Allium Cepa

De ui (Allium cepa), ook wel ajuin of juin genoemd, is een plant uit de narcisfamilie. De ui wordt wereldwijd in de keuken gebruikt als groente en bestaat in allerlei vormen en kleuren. Uien bezitten 'antibiotische' eigenschappen in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen. Uien bevatten veel vitamine C, vitamine B6, koper, ijzer, zink, fosfor en foliumzuur.

Het recept 

  • Snijd de wortels en de ui in stukjes. Snijd de aardappelen eventueel in gelijke stukken en doe ze in een grote pan met water. Voeg ook de ui en wortel toe en de blaadjes laurier. Breng aan de kook.
  • Kook 20 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Giet af en verwijder de blaadjes laurier. Doe de aardappels en groenten terug in de pan. 
  • Voeg de boter toe en een scheut warme melk. Stamp met een stamper fijn. Voeg eventueel een beetje extra melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
  • Breng de hutspot op smaak met voldoende zout, snuf peper en nootmuskaat. Garneer eventueel met een beetje peterselie of tijm en serveer.

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr ui 
400 gr wortel 
1 kilo kruimige aardappels (geschild) 
2 blaadjes laurier 
50 gr boter 
scheut warme melk 
snuf peper en zout 
snuf nootmuskaat