Archief van Duurzaam Bennekom & KMS

Klimaatcompetitie 2021

Energiebesparing in huis

Mooi resultaat Klimaatcompetitie 2021: kansen en hoopgevend!

3 MAART 2021 - BENNEKOM - Op 31 maart 2021 vond de slotbijeenkomst / prijsuitreiking van de Klimaatcompetitie 40 dagen duurzaam Bennekom, energiebesparing thuis. Voor een indruk van deze bijeenkomst klik HIER.


Tijdens de competitie, van 17 februari tot en met 31 maart, hebben zo'n 60 huishoudens in meer of mindere mate deelgenomen. 25 huishoudens hebben meegedaan met de slot-enquête om kans te maken de prijs. 


Deze 25 huishoudens hebben in deze periode energiebesparingsmaatregelen genomen en daarmee gezamenlijk jaarlijks 5.500 kg CO2 bespaard. Daar staat een jaarlijkse besparing tegenover van € 2.500.


Als we dit doortrekken naar alle huishoudens in Bennekom (6.640) is er in beginsel een enorm reservoir aan mogelijkheden om de CO2 uitstoot structureel te verlagen. Voor de resultaten van de enquête klik HIER.


De familie van den Berg is de winnaar van de competitie geworden. Hun maatregelen leveren een jaarlijkse besparing van 791 kg CO2 uitstoot en een besparing van €359,40.

Klimaatcompetitie 2020

Plasticdieet en voedselverspilling

Klimaatcompetitie zorgt voor bewustwording en handvatten aan de slag te gaan

APRIL 2020 - BENNEKOM - Van 26 februari tot en met 11 april 2020 vond de “40 dagen challenge” plaats die we als Taakgroep Kerk, Milieu en Samenleving hebben georganiseerd. Door de Covid-19 pandemie is ook dit helaas anders verlopen dat we ons vooraf hadden voorgesteld. Toch heeft een aantal mensen trouw en met plezier meegedaan. Het heeft de deelnemers vooral de bewustwording van voedselverspilling versterkt en het beperken van het overbodig gebruik van plastic.


Onder de deelnemers hebben we een klein onderzoekje gedaan naar de ervaringen van de deelnemers.


1.  Wat vond je het moeilijkst?

·        Hoe groot moeten mijn meegenomen bakjes zijn voor de hoeveelheid die ik wil kopen.

·        Ik moet soms oppassen dat mijn eten niet bederft in de koelkast.

·        We leven eigenlijk altijd al met zo min mogelijk verspilling (ervaringen ouders tijdens hongerwinter….). 

·        Drogisterij heeft vanwege de Covid-19 pandemie het schepsnoep weggehaald, wat ik net zo ideaal vond voor de kinderen, omdat ik dat ook in mijn eigen zakje kon doen.

 

2.   Wat ging je makkelijk af?

·        Het overstappen op eigen bakjes en zakjes. Brood haal ik nu in katoenen broodzakken, kaas haal ik op de markt in mijn eigen bakje, kipfilet voor op brood haal ik in mijn eigen bakje en het vlees voor het avondeten haal ik bij de slager of de Turkse supermarkt. Voor groenten en nootjes gebruik ik mijn eigen zakjes. En aardappelen (en evt. groenten) haal ik bij de boer waarbij ik mijn net waar de aardappelen in geleverd worden altijd weer netjes terugbreng, evenals de eierdozen zodat deze weer hergebruikt kunnen worden. Verder zijn we overgestapt op Bamboe tandenborstels en losse thee. Koekjes proberen we zoveel mogelijk op de markt te kopen in ons eigen bakje.

·        De "oranje-container" is de laatste tijd beduidend minder gevuld, ook nu met tijdelijke gezinsuitbreiding!

·        Ik houd van restjes wegwerken.

·        Het niet weggooien van eten was geen probleem. We kopen en koken bewust, ook qua hoeveelheid. En groenafval gaat in de compostbak.

·        Verpakte afbakbroodjes zijn voortaan zelf gemaakte broodjes.

 

3.  Wat is jouw “guilty pleasure”? (Met andere woorden: wat blijf je gebruiken of verspillen omdat je niet zonder wilt?)

·        Plastic koffiecups voor het espressoapparaat

·        Plastic verpakkingen verminderen is lastig. Bijvoorbeeld het dilemma bij sinaasappels: kies je voor losse sinaasappels uit Egypte of voor sinaasappels in een net uit Spanje? Dan kiezen we toch voor het laatste. En sinaasappels blijven we eten, hebben we besloten. Geschild en niet geperst!

·        Kennelijk vinden we het lastig om veel duurder uit te zijn om onze doelen te kunnen halen. Dus naar de slager in plaats van de supermarkt enz. Ook houden we wel van ons gemak, met name bij het plastic.

 

4. Algemene opmerkingen

·        Nu ik er zo bewust mee bezig ben, valt het pas echt goed op wat er allemaal in plastic verpakt zit. Bizar gewoon.

·        Bij de verspilling was onze uitgangspositie al sterk. We koken bijna altijd zelf en dan kun je prima inschatten hoeveel je nodig hebt. We zijn nog iets nauwkeuriger de hoeveelheden gaan bekijken en zijn op het gebied van eten inmiddels bijna verspillingsvrij.

·        Mijn uiteindelijke doel is wel om zoveel mogelijk plasticvrij te gaan leven. Ik wil me nog verder verdiepen in het bakken van eigen koekjes en het maken van eigen schoonmaakproducten etc.

·        Bij het plasticdieet heb ik met name bij groenten en fruit vooruitgang geboekt. Veel fruit en groenten kun je kopen zonder plastic verpakking of zakken. Zeker bij de groenteboer. Bij vlees en brood in de supermarkt is het bijna onmogelijk. Het geheel overziend is mijn plastic verbruik wel verminderd maar zeker nog niet gehalveerd.

·        Ons vaste boodschappenlijstje helpt goed, we kopen meer bij de natuurvoedingswinkel en we blijven kritisch. Fijn als we weer kunnen oogsten bij de Nieuwe Ronde. Dat scheelt veel en is lekker en gezond.

We willen de deelnemers van harte danken voor het aangaan van de uitdagingen.

Kennis delen

Klik op de afbeelding hierboven om eerder gedeelde kennis als onderdeel van een klimaatcompetitie in te zien. Nogmaals dank aan de deelnemers voor de input!

Kerk & Milieu/Samenleving (KMS)

Nalatenschap KMS

De afgelopen decennia heeft een taakgroep onder de naam KMS zich ingezet voor het toekomstbestendig maken van ons milieu en onze samenleving. Veel van de activiteiten, bijeenkomsten en inspiratie is terug te vinden via onderstaande website. Deze schat aan informatie en het nalatenschap is ons erg waardevol!

De website van KMS wordt niet meer actueel gehouden en functioneert derhalve als archief van de KMS jaren tot 2021. De activiteiten en actualiteiten worden voortgezet op de website van Duurzaam Bennekom.