Wat is de Regio Deal Foodvalley?

Gezonde en duurzame voeding voor iedereen. Een eenvoudige zin, maar met een enorme urgentie die vraagt om kennis, innovatie, samenwerking én actie bij verschillende projecten op het gebied van landbouw, voeding en kennis. Van een gezamenlijke voedselopgave naar impact! 

We creëren een omgeving die mensen verleidt tot het eten van gezond en duurzaam voedsel, onder andere bij bedrijven, gemeenten, scholen en ziekenhuizen. Door gezonder te eten, worden onze inwoners zelf ook gezonder. Door kennis te koppelen aan de praktijk en vooral door te doen, richten we ons op de opgave om een gezonde eetomgeving voor iedereen te realiseren. Een omgeving waar een gezonde en duurzame keuze voor iedereen gemakkelijk vindbaar en toegankelijk is.


Over het project

Gezond en duurzaam eten is belangrijk voor iedereen. Voor de persoonlijke gezondheid en die van de toekomstige generaties. Wat men eet wordt doorgaans beïnvloed door verschillende factoren en de eetomgeving is daar één van. De eetomgeving kan gezond en duurzaam eten stimuleren, maar ook hinderen. Omdat gezond en duurzaam eten zo belangrijk is, is het van belang dat de eetomgeving zo wordt ingericht dat mensen verleid worden om gezonde en duurzame keuzes te maken.


Het doel van dit project is om te onderzoeken hoe er in Bennekom een gezondere en duurzamere eetomgeving ontwikkeld kan worden. De ontwikkeling van deze eetomgeving gebeurt samen met de inwoners, gemeente, initiatiefnemers en ondernemers van Bennekom. Deze vorm van samenwerking tussen verschillende partijen heet ook wel co-creatie. We vinden het namelijk erg belangrijk om juist de mensen die er wonen, werken en leven in Bennekom meegenomen worden in het project. Hiervoor zorgen we ervoor dat we een op maat gemaakt en breed gedragen interventie kunnen ontwikkelen. 


Inspiratie andere projecten

Een voor de hand liggende plek waar de eetomgeving veel invloed heeft is de supermarkt. In het verleden zijn er bij diverse supermarkten experimenten uitgevoerd om de eetomgeving gezonder en duurzamer te maken. Zo werden bijvoorbeeld gezonde en duurzame producten aantrekkelijker aangeboden, goedkoper gemaakt en ook werden lekkere recept-ideeën uitgedeeld met veel gezonde en duurzame ingrediënten. Ook werden medewerkers getraind om bezoekers te helpen gezondere en duurzamere keuzes te maken. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat veranderingen in de eetomgeving zouden kunnen doen. Er zijn nog vele andere manieren om de eetomgeving te veranderen en hopen dat Bennekom daar graag bij wil meedenken.Meer informatie

Meer informatie over het project en de Regiodeal Foodvalley is te vinden op de website: Gezonde voedselkeuzes in een gezonde eetomgeving | Regio Foodvalley 

Terug naar het nieuwsoverzicht