Een kijkje in de keuken van...

Wat is het? 

"Kijkje in de keuken van..." is een estafette-column over duurzaam eten. Daarmee inspireert elke maand een andere kok Bennekommers om lekker, lokaal en duurzaam te eten. De ingrediënten koop je die maand bij de Hoge Born, inclusief het recept.

Hieronder vind je alle recepten verzameld op een rijtje. 

Smakelijk! 

Recept 2: Vegetarische eiersalade met asperges en radijs

De Asperge

Wat is een asperge eigenlijk? Een asperge komt van een struikachtige plant die tot de familie van de lelies behoort. Deze plant vormt jaarlijks vanuit de houtachtige wortelstokken scheuten. Die scheuten zijn de asperges. Ze groeien dus onder de grond! Alle asperges, worden ook wel Witgoud genoemd, omdat ze prijzig zijn. Asperges zijn trouwens van oorsprong wit, en blijven dat zolang ze nog ondergronds in het aspergebed groeien. Pas boven de grond en in het daglicht, kleurt een asperge groen of heel soms paars. 

Het recept 

  • Kook de eieren in 9 minuten hard in voorgekookt water. Snijd ondertussen de kontjes van de asperges, haal de harde schilletjes weg met een dunschiller en kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar. 
  • Hak de bieslook fijn en snijd de radijsjes in dunne plakjes. Meng de mayonaise en/of yoghurt, bieslook, radijsjes en de olijf olie door elkaar tot een mooi papje en breng op smaak met zout en peper. 
  • Laat de asperges en eieren goed afkoelen. Snijd de asperges in kleine stukjes en de eieren fijn. Doe de eieren en asperges bij het yoghurtmengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Laat het geheel in ca. 50 minuten goed intrekken in de koelkast en dan is hij klaar om geserveerd te worden.

Ingrediënten voor 4 personen

4 (verse uitloop) eieren
250 g witte asperges
100 g radijsjes
1 el mayonaise of Griekse yoghurt
1 handje verse bieslook fijngehakt
een scheutje olijfolie
peper en zout

Recept 1: Ui in de hoofdrol in Hutspot

De Ui - Allium Cepa

De ui (Allium cepa), ook wel ajuin of juin genoemd, is een plant uit de narcisfamilie. De ui wordt wereldwijd in de keuken gebruikt als groente en bestaat in allerlei vormen en kleuren. Uien bezitten 'antibiotische' eigenschappen in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen. Uien bevatten veel vitamine C, vitamine B6, koper, ijzer, zink, fosfor en foliumzuur.

Het recept 

  • Snijd de wortels en de ui in stukjes. Snijd de aardappelen eventueel in gelijke stukken en doe ze in een grote pan met water. Voeg ook de ui en wortel toe en de blaadjes laurier. Breng aan de kook.
  • Kook 20 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Giet af en verwijder de blaadjes laurier. Doe de aardappels en groenten terug in de pan. 
  • Voeg de boter toe en een scheut warme melk. Stamp met een stamper fijn. Voeg eventueel een beetje extra melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
  • Breng de hutspot op smaak met voldoende zout, snuf peper en nootmuskaat. Garneer eventueel met een beetje peterselie of tijm en serveer.

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr ui 
400 gr wortel 
1 kilo kruimige aardappels (geschild) 
2 blaadjes laurier 
50 gr boter 
scheut warme melk 
snuf peper en zout 
snuf nootmuskaat