Een kijkje in de keuken van...
Wat is het?
"Kijkje in de keuken van..." is een estafette-column over duurzaam eten. Daarmee inspireert elke maand een andere kok Bennekommers om lekker, lokaal en duurzaam te eten. De ingrediënten koop je die maand bij de Hoge Born, inclusief het recept.
Hieronder vind je alle recepten verzameld op een rijtje.
Smakelijk!
Recept 5: Rode bieten risotto
Bieten
Bieten (kroten) zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Er zijn zomer- en winterbieten. De rode biet is al rond de 16e eeuw ontdekt als voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit. Naast de aangename smaak van rode bieten en de veelzijdigheid van deze wortel van de Amaranth famile, bevatten zij een aantal goede voedingstoffen die ons lichaam helpt gezond te blijven. Ze bezitten vooral veel foliumzuur, bekend als vitamine B11, vitamine C, mangaan en ijzer.
Het recept
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook circa 5 minuten.
- Voeg vervolgens de rijst toe en bak 1 minuut mee.
- Voeg daarna een flinke scheut bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Laat het geheel zachtjes pruttelen en blijf ondertussen goed roeren.
- Als de bouillon is opgenomen, voeg je weer nieuwe bouillon toe. Ga zo door totdat de rijst gaar is. Het kan zijn dat je wat meer of minder bouillon nodig hebt, dit hangt ook van de rijst af die je gebruikt. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de rijst alle bouillon heeft opgenomen.
- Voeg de laatste 5 minuten de bietjes toe en maak de risotto af met walnoten en eventueel wat roomkaas.
- Serveer je de rode bietenrisotto met eventueel wat rucola en een snuf zout en peper.
Ingrediënten voor 4 personen
circa 200 gr geraspte bietjes (gekookt)
150 gr risottorijst
1 ui
1 teen knoflook
50 gr rucola (optioneel)
circa 550 ml bouillon (groente)
walnoten
snufje zout en peper
roomkaas (optioneel)
Recept 4: Pasta met courgette-walnootpesto
Courgette
De courgette hoort bij de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), net als de pompoen, meloen en augurk.De groente is zeer caloriearm: een courgette bevat slechts 14 gram calorieën per 100 gram. De courgetteplant bloeit met grote gele bloemen. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem bestaat uit een kleine courgette, met daaraan een bloem. Vanuit deze bloem, de ‘courgette fleur’, kan een nieuwe courgette groeien. De courgette fleur wordt trouwens ook als delicatesse gezien.
Het recept
- Snijd anderhalve courgettes in dunne plakjes. Grill de plakjes tot ze bruin zijn.
- Snijd de resterende halve courgette in stukken en kook deze ongeveer 2 minuten. Haal de courgette uit de pan en kook in hetzelfde water de penne.
- Maak de pesto: mix de courgette, knoflook, walnoten, basilicum, munt en olijfolie in je keukenmachine. Voeg eventueel een snufje zout toe. Als het te droog is, voeg dan wat kookwater toe.
- Mix de pesto door de pasta en voeg de uitgelekte bonen toe.
- Serveer met citroenrasp, kappertjes en pijnboompitjes en de plakjes gegrilde courgette. Lekker met een groene salade.
Ingrediënten voor 4 personen
170 gram walnoten
een halve teen knoflook
een flink hand verse basilicum
een paar blaadjes munt
2 courgettes
6 eetlepels olijfolie
1 blik (grote) witte bonen
400 gram penne (of een andere pastasoort)
rasp van de schil van een halve citroen
pijnboompitjes en kappertjes (optioneel, want ter garnering)
Recept 3: Wortelsoep
Oranje wortels?
Wortels zijn niet altijd oranje geweest. Ze waren eerst onder meer wit, rood en paars. Waarschijnlijk werd de eerste oranje wortel in de 17e eeuw geteeld door Nederlanders. Deze oranje wortel werd ook in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa. De oranje wortel ontstond door een rode en een witte wortel te kruisen. De Nederlanders hebben de oranje wortel geïntroduceerd, omdat wij graag een wortel in onze nationale kleur wilden. De smaak van de verschillende kleuren wortel is ongeveer gelijk.
Het recept
- Verwarm de olijfolie in een grote soeppan op medium vuur. Voeg de ui toe en bak tot de ui mooi glazig is, roer af en toe om.
- Voeg de knoflook toe en de wortels en bak het geheel even mee.
- Roer de gember erdoor en voeg dan de groentebouillon toe. Begin met 750 ml en kijk of je alles nodig hebt. Afhankelijk van de gewenste dikte van de soep.
- Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat rustig koken tot de wortels gaar zijn, ongeveer 30 minuten.
- Gebruik een staafmixer om de soep mooi glad te blenden.
- Serveer eventueel met wat kokosmelk en een beetje pesto er bovenop.
Ingrediënten voor 4 personen
1 el olijfolie
1 kleine ui gesnipperd
3 teentjes knoflook grof gehakt
500 gr wortel gehakt
1,5 tl vers geraspte gember
750-1000 ml groente bouillon
Zeezout en zwarte peper
Serveertip: met kokosmelk en/of beetje pesto
Recept 2: Vegetarische eiersalade met asperges en radijs
De Asperge
Wat is een asperge eigenlijk? Een asperge komt van een struikachtige plant die tot de familie van de lelies behoort. Deze plant vormt jaarlijks vanuit de houtachtige wortelstokken scheuten. Die scheuten zijn de asperges. Ze groeien dus onder de grond! Alle asperges, worden ook wel Witgoud genoemd, omdat ze prijzig zijn. Asperges zijn trouwens van oorsprong wit, en blijven dat zolang ze nog ondergronds in het aspergebed groeien. Pas boven de grond en in het daglicht, kleurt een asperge groen of heel soms paars.
Het recept
- Kook de eieren in 9 minuten hard in voorgekookt water. Snijd ondertussen de kontjes van de asperges, haal de harde schilletjes weg met een dunschiller en kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar.
- Hak de bieslook fijn en snijd de radijsjes in dunne plakjes. Meng de mayonaise en/of yoghurt, bieslook, radijsjes en de olijf olie door elkaar tot een mooi papje en breng op smaak met zout en peper.
- Laat de asperges en eieren goed afkoelen. Snijd de asperges in kleine stukjes en de eieren fijn. Doe de eieren en asperges bij het yoghurtmengsel en roer alles goed door elkaar.
- Laat het geheel in ca. 50 minuten goed intrekken in de koelkast en dan is hij klaar om geserveerd te worden.
Ingrediënten voor 4 personen
4 (verse uitloop) eieren
250 g witte asperges
100 g radijsjes
1 el mayonaise of Griekse yoghurt
1 handje verse bieslook fijngehakt
een scheutje olijfolie
peper en zout
Recept 1: Ui in de hoofdrol in Hutspot
De Ui - Allium Cepa
De ui (Allium cepa), ook wel ajuin of juin genoemd, is een plant uit de narcisfamilie. De ui wordt wereldwijd in de keuken gebruikt als groente en bestaat in allerlei vormen en kleuren. Uien bezitten 'antibiotische' eigenschappen in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen. Uien bevatten veel vitamine C, vitamine B6, koper, ijzer, zink, fosfor en foliumzuur.
Het recept
- Snijd de wortels en de ui in stukjes. Snijd de aardappelen eventueel in gelijke stukken en doe ze in een grote pan met water. Voeg ook de ui en wortel toe en de blaadjes laurier. Breng aan de kook.
- Kook 20 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Giet af en verwijder de blaadjes laurier. Doe de aardappels en groenten terug in de pan.
- Voeg de boter toe en een scheut warme melk. Stamp met een stamper fijn. Voeg eventueel een beetje extra melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
- Breng de hutspot op smaak met voldoende zout, snuf peper en nootmuskaat. Garneer eventueel met een beetje peterselie of tijm en serveer.
Ingrediënten voor 4 personen
400 gr ui
400 gr wortel
1 kilo kruimige aardappels (geschild)
2 blaadjes laurier
50 gr boter
scheut warme melk
snuf peper en zout
snuf nootmuskaat