KlimaatGesprekken:
hoop, humor en handelingsperspectief
Inspiratieavond KlimaatGesprekken in Bennekom
Wil jij ontdekken hoe jouw keuzes – thuis én op het werk – het verschil maken? En hoe je anderen kunt inspireren om samen stappen te zetten? Kom dan op woensdag 11 juni naar de interactieve inspiratieavond van KlimaatGesprekken in het Kerkheem!
Tijdens deze eenmalige sessie ontdek je hoe krachtig het is om het gesprek aan te gaan over klimaatverandering. Geen belerend vingertje, maar ruimte voor gevoelens, het delen van waarden en het vinden van jouw eigen handelingsperspectief.
We laten zien hoe je niet alleen je voetafdruk verkleint, maar vooral je handafdruk vergroot: jouw positieve invloed op anderen. Met praktische vuistregels voor effectieve klimaatgesprekken.
Wanneer: woensdag 11 juni, 20.00 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Waar: Kerkheem, Bennekom
Voor wie: iedereen die wil ontdekken hoe je meer impact maakt, thuis, op het werk en in je omgeving.
Laat je inspireren en meld je uiterlijk 8 juni aan via het formulier hieronder!
PS: We nodigen je uit om op 11 juni een voorwerp mee te nemen dat voor jou symbool staat voor het klimaat of de gesprekken daarover. Dit kan een inspirerend, persoonlijk of verrassend object zijn dat je graag met de groep wilt delen.
Wat staat er op het programma?
Tijdens deze interactieve sessie van KlimaatGesprekken ontdek je hoe kleine gesprekken grote impact kunnen hebben. Geen droge theorie, maar praktische inzichten, inspiratie en ruimte voor jouw eigen verhaal.
✔ Ontdek jouw invloed: thuis, op het werk en in je buurt met een serious game
✔ Leer hoe je effectief het gesprek aangaat over klimaatverandering
✔ Krijg vuistregels en handvatten om je handafdruk te vergroten
Wie begeleiden de avond?
Maarten Frijlink
Maarten is Klimaatburgemeester van Ede en klimaatcoach. Na een lange, bochtige weg - van de wetenschappelijke inhoud naar de beleving en de emotie - kwam hij tot de conclusie dat feiten alleen niet overtuigen. Verhalen en verbinding doen dat soms wel. Als Klimaatburgemeester richt hij zich op duurzaam gedrag in brede zin en zoekt hij vooral de dialoog. Hij wil als Klimaatburgemeester naar boven halen wat de klimaatcrisis aan gevoelens losmaakt. Tijdens de avond deelt hij graag zijn inzichten en gaat hij met jullie in gesprek over hoe we samen betekenis kunnen geven aan klimaatverhalen.
Johan Feenstra
Johan was 31 jaar de coördinator van het Wagenings Instituut voor Milieu- en Klimaatonderzoek (WIMEK-WUR) en is sinds een jaar met pensioen. Hij is nu vooral als vrijwilliger actief op het gebied van natuur (Arboretum Oostereng, IVN-zomerweek), biologische landbouw (de Stadsakker op de Eng) en klimaat (coach klimaatgesprekken). Met zijn rijke ervaring in zowel wetenschap als praktijk brengt Johan een unieke blik op de uitdagingen en kansen van de klimaattransitie.
Wie is Stichting KlimaatGesprekken?
KlimaatGesprekken is opgericht in 2016 en gebaseerd op de beproefde Engelse methode Carbon Conversations. Inmiddels hebben we ruim 500 coaches opgeleid, staan we al vier jaar op rij in de Trouw Duurzame 100 en ontvingen we in 2022 de overkoepelende Duurzame Dinsdagprijs. Onze methodiek is sinds 2023 integraal onderdeel van de Master Klimaatpsychologie en -gedrag aan de Hogeschool van Amsterdam.
Over onze missie en de handafdruk
Onze missie is de positieve beweging in de maatschappij te versnellen en bij te dragen aan de transformatie naar een leven binnen de grenzen van onze prachtige aarde. Naast de bekende voetafdruk, de negatieve impact van de mens op de klimaatcrisis, zetten wij de handafdruk centraal: ieders positieve invloed op anderen om ook duurzamere keuzes te maken. Want: goed voorbeeld doet volgen. Samen verschuiven we de norm: we maken klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend.
Over klimaatpsychologie
Bij KlimaatGesprekken geloven we dat klimaatverandering voor een groot deel te maken heeft met de keuzes en het gedrag van mensen. We geloven dat mensen niet kiezen voor een klimaatvriendelijke samenleving omdat het moet, maar omdat het inspireert, verbindt en goed voelt. In onze methodiek maken we gebruik van inzichten uit de klimaatpsychologie om mensen hoop, humor en handelingsperspectief te bieden in onze workshopreeksen en andere bijeenkomsten.