Terugblik 40 dagen competitie Circulariteit

Wat is de 40 dagencompetitie?

Elke jaar organiseert Duurzaam Bennekom in de 40 dagentijd een interactieve competitie in een duurzaam thema. Samen met alle Bennekommers focussen we dan op één onderwerp om impact te maken én leuke activiteiten te organiseren. 

13 APRIL 2022 - BENNEKOM - We kijken terug op een mooie periode met een aantal leuke activiteiten zoals de Restore-actie in het bloeiende plantsoen, het Repair Café, de tweedekans kledingbeurs, een workshop kunst maken met snoepwikkels en de landelijke opschoondag. Woensdag 13 april was de slotavond in ’t Kerkheem waar we ervaringen hebben uitgewisseld en de prijswinnaar bekend hebben gemaakt. Elma, nogmaals gefeliciteerd!
 
Op aswoensdag aan het begin van de 40-dagentijd (woensdag 2 maart) zijn we ook met de 40 dagen competitie gestart over Circulariteit. Samen zijn we de R-ladder van circulariteit op gelopen. Gedurende vijf weken is er geëxperimenteerd met inspirerende opdrachten.

En daar was een goede reden voor, want wat is de nummer 1 als het gaat om de impact van een gemiddelde Nederlander? Wanneer je daarbij ook kijkt naar de verborgen impact, zoals Babette Porcelijn dat heeft gedaan, staan 'spullen' met stip op nummer 1. Het delven van alle uiteenlopende grondstoffen, vaak verspreid over diverse landen in de wereld, gecombineerd met het transport en de productie zorgen voor een grote impact die we zelf niet zien, maar er wel degelijk is. Het was dus overduidelijk tijd om de nummer 1 naar beneden te werken, wat we hebben aangepakt in de klimaatcompetitie Circulariteit. 

Klimaatimpact top 10 van de gemiddelde Nederlander, uit de Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Afbeelding: Brechtje Rood. 

Het 10-R model van Circulariteit dat we hanteren in deze klimaatcompetitie.

1. Foto impressie

2. Samen ervaringen en tips delen in Padlet

Tijdens de 40 dagen competitie hebben we geëxperimenteerd met circulariteit aan de hand van de 10 R-ladder. Om effectief onze ervaringen te kunnen delen met elkaar hebben we een platform gebruikt waar iedereen naartoe kon gaan om te kijken. Daarnaast kon ook iedereen hier een post plaatsen met bijvoorbeeld een vraag of juist anderen inspireren met een geslaagd experiment. Zie hieronder een deel van de gedeelde tips en ervaringen. 

Dank voor het delen allemaal!

3. Georganiseerde activiteiten door lokale initiatieven

Het thema Circulariteit leent zich uitstekend om samen met lokale initiatieven aan te pakken. Elke week stond er een ander onderdeel van de ladder in de spotlight. Een logische stap was bijvoorbeeld om het Repair Café te koppelen aan de zesde 'R' van Repair. Zie hieronder een overzicht van de activiteiten.

R2 van Recycle met Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp

Tijdens de 40 dagen competitie kwamen er veel extra mensen om ons dorp op te ruimen van zwerfafval. Zowel op 5 maart als tijdens de landelijke opschoondag op 19 maart is er weer veel rommel opgeruimd. Je kan meedoen elke eerste zaterdag van de maand of in de zomermaanden op de derde maandag van de maand. Kijk op de website voor actuele tijden.

Wat: Samen afval prikken
Wie: Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp
Waar: Verzamelen bij de muziektent
Wanneer: zaterdag 5 en 19 maart om 11:00 uur 

R3 van Repurpose met de Kunstfactorij 

Op zaterdag 12 maart werd tussen 11.00 en 13.00 uur in de kunstfactorij de workshop 'Afval-collage á la Perishable Rush' georganiseerd. Kinderen en ouders waren van harte welkom om, geïnspireerd door de maskers van de kunstenaar Perishable Rush, zelf een collage te maken van afval, in dit geval van snoepjes-wikkels. 
 

Wat: Workshop 'Afval-collage á la Perishable Rush'
Wanneer: zaterdag 12 maart
Tijd: 11:00 tot 13:00 uur
Waar: Dorpsstraat 11, Bennekom 

R6 van Repair met Repair Café Ede in Bennekom

Elke tweede zaterdag van de maand organiseert Repair Café Ede in De Ontmoeting in Bennekom een reparatie-bijeenkomst. Het was lang niet zo druk geweest, en er waren vele tevreden klanten. Goed om te weten dat het Repair Café Ede nog steeds elke maand gratis toegankelijk is en je er terecht kunt voor kleine reparaties aan bijvoorbeeld elektrische apparaten, speelgoed, fietsen en kleding. 


Wat: Spullen laten repareren
Wie: Repair Café Ede in Bennekom
Waar: Emmalaan 1, Bennekom
Wanneer: zaterdag 12 maart van 10:00 tot 12:30 uur

R7 van Re-use met de 2e kans beurs 

Eindelijk kon de beurs weer doorgaan. Ondanks het matige weer met felle hagelbuien kwamen er heel veel dames en meiden om 2e hands kleding te vinden. Het was een gezellige dag en met 18 vrijwilligers was het weer een geslaagde beurs.

Wat: Dames kledingbeurs
Wanneer: zaterdag 9 april
Tijd: 11:00 tot 16:00 uur
Waar: Dorpsstraat 11, Bennekom 

R7 van Re-use met Restore Kringloop 

Inwoners van Bennekom kregen een voucher met 20% korting op een artikel naar keuze wanneer er herbruikbare spullen ingeleverd worden ter verkoop in de Restore kringloop. De voucher ontving je wanneer je een herbruikbaar artikel inlevert bij de Restore-vrachtwagen in Bennekom op 26 maart of in de Restore winkel in Ede op 19 maart of 2 april. Daarnaast ontvangt iedereen die op 26 maart in Bennekom artikelen inlevert een gewassen knuffel cadeau! 
 

Wat: Kortingsactie Restore bij inleveren herbruikbare spullen
Wie: Restore Kringloop met een vrachtwagen in Bennekom
Waar: Bart van Elstplantsoen, op de plek van de milieubus.
Wanneer: zaterdag 26 maart in Bennekom (en 19 maart en 2 april in Ede bij de Restore.) 

Terug naar het nieuwsoverzicht