40 dagen competitie Circulariteit van start!

23 JANUARI 2022 - BENNEKOM - Aan het begin van de 40-dagentijd is het zover, er start een nieuwe duurzaamheidscompetitie. Dit jaar in het thema Circulariteit. Samen lopen we de R-ladder van circulariteit op. Gaandeweg komen we inspirerende opdrachten en inzichten tegen. Doe je ook mee? 

We zijn van start!

Op aswoensdag aan het begin van de 40-dagentijd (woensdag 2 maart) zijn we ook met de 40 dagen competitie gestart over Circulariteit. Samen lopen we de R-ladder van circulariteit op. Gedurende vijf weken komen we inspirerende opdrachten en inzichten tegen. Doe je ook mee? 

Jacco Jochemsen – Verstraeten van Circle Economy had een boeiende lezing over het belang van circulariteit en hoe je hier zelf aan kan werken. Daarnaast komen er in de komende weken veel activiteiten van de Bennekomse initiatieven. Een aantal zijn al in deze weekmail terug te vinden. 

Slides bekijken? Klik dan op deze links: slides Jacco Jochemsen – Verstraeten en slides Duurzaam Bennekom

Terugkijken? Klik dan op deze link: Aftrap 2 maart terugkijken

Samen ervaringen en tips delen in Padlet

Tijdens de 40 dagen competitie gaan we experimenteren met circulariteit aan de hand van de 10 R-ladder. Om effectief onze ervaringen te kunnen delen met elkaar hebben we een platform neergezet waar iedereen naartoe kan gaan om te kijken. Daarnaast kan ook iedereen hier een post plaatsen met bijvoorbeeld een vraag of juist anderen inspireren met een geslaagd experiment. Dit kan eenvoudig via de PC of via je smartphone. Gebruik daarvoor onderstaande link, inloggen is niet nodig.

1. Aanleiding thema Circulariteit

Wat is de nummer 1 als het gaat om de impact van een gemiddelde Nederlander? Als je daarbij ook kijkt naar de verborgen impact, zoals Babette Porcelijn dat heeft gedaan, staan 'spullen' met stip op nummer 1. Het delven van alle uiteenlopende grondstoffen, vaak verspreid over diverse landen in de wereld, gecombineerd met het transport en de productie zorgen voor een grote impact die we zelf niet zien, maar er wel degelijk is. Tijd om de nummer 1 naar beneden te werken, dat gaan we aanpakken in de klimaatcompetitie Circulariteit. 

Klimaatimpact top 10 van de gemiddelde Nederlander, uit de Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Afbeelding: Brechtje Rood. 

2. Hoe werkt de 40 dagen competitie? 

Elk jaar organiseren we met Duurzaam Bennekom in de 40 dagentijd een competitie  waarin we samen een thema aanpakken en impact maken. Voorop staat dat het interactief en leuk is. Dit jaar starten we op woensdag 2 maart met de klimaatcompetitie Circulariteit. We gaan ons dan een 40 dagen lang inzetten om meer te circuleren.

 

Opdrachten

De opdrachten die we tijdens de maand gaan doen zijn gebaseerd op het 10R model van circulariteit. Vijf weken lang pakken we iedere week een deel van het model beet en gaan we aan de slag met opdrachten.

 

Dus we starten op 2 maart?

Ja. Op 2 maart is de, hopelijk fysieke, bijeenkomst met uitleg en inspirerende sprekers. Daarna ontvangen jullie een login en wachtwoord voor Padlet plus een URL naar Padlet. Dit is het platform waarin alles rondom de 40 dagen competitie in zal staan: de instructies, de opdrachten. Ook kun je binnen Padlet jouw ervaringen delen. 

 

En in de tussentijd dan?

In de tussentijd hoef je niets te doen, behalve je mindset vast klaarmaken om in maart circulair te gaan handelen. En uiteraard daarna, want het hele doel van deze 40 dagen competitie is bewustwording met een blijvende impact.

Het 10-R model van Circulariteit dat we hanteren in deze klimaatcompetitie.

3. Samen met lokale initiatieven

Het thema Circulariteit leent zich uitstekend om samen met lokale initiatieven aan te pakken. Elke week zal er een ander onderdeel van de ladder in de spotlight staan. Een logische stap is bijvoorbeeld het Repair Café te koppelen aan de zesde 'R' van Repair. Wat de creatieve invulling zal zijn, merk je als het zover is. Meld je dus snel aan, dan blijf je op de hoogte. 

De aangesloten Bennekomse initiatieven bij Duurzaam Bennekom.

R2 van Recycle met Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp

De ruim 30 leden van de Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp komen elke maand bij elkaar om samen voor een schoner centrum van Bennekom. Ook meeprikken? 

Wat: Samen afval prikken
Wie: Zwerfafval-brigade Bennekom Dorp
Waar: Verzamelen bij de muziektent
Wanneer: zaterdag 5 en 19 maart om 11:00 uur 

R3 van Repurpose met de Kunstfactorij 

Wat: Workshop 'Afval-collage á la Perishable Rush'
Wanneer: zaterdag 12 maart
Tijd: 11:00 tot 13:00 uur
Waar: Dorpsstraat 11, Bennekom
Op zaterdag 12 maart organiseren we tussen 11.00 en 13.00 uur in de kunstfactorij de workshop 'Afval-collage á la Perishable Rush'. Kinderen en ouders zijn van harte welkom om, geïnspireerd door de maskers van de kunstenaar Perishable Rush, zelf een collage te maken van afval, in dit geval van snoepjes-wikkels. De workshop is gratis, uiteraard zijn donaties van harte welkom! Vrije inloop tussen 11.00 en 13.00 uur. 


Wat: Dames kledingbeurs
Wanneer: zaterdag 9 april
Tijd: 11:00 tot 16:00 uur
Waar: Dorpsstraat 11, Bennekom 

R6 van Repair met Repair Café Ede in Bennekom

Elke tweede zaterdag van de maand organiseert Repair Café Ede in De Ontmoeting in Bennekom een reparatie-bijeenkomst. Het Repair Café Ede is gratis toegankelijk en je kunt er terecht voor kleine reparaties aan bijvoorbeeld elektrische apparaten, speelgoed, fietsen en kleding. 


Wat: Spullen laten repareren
Wie: Repair Café Ede in Bennekom
Waar: Emmalaan 1, Bennekom
Wanneer: zaterdag 12 maart van 10:00 tot 12:30 uur

R7 van Re-use met Restore Kringloop 

Inwoners van Bennekom krijgen een voucher met 20% korting op een artikel naar keuze wanneer er herbruikbare spullen ingeleverd worden ter verkoop in de Restore kringloop. De voucher ontvang je wanneer je een herbruikbaar artikel inlevert bij de Restore-vrachtwagen in Bennekom op 26 maart of in de Restore winkel in Ede op 19 maart of 2 april. Daarnaast ontvangt iedereen die op 26 maart in Bennekom artikelen inlevert een gewassen knuffel cadeau! 
 

Wat: Kortingsactie Restore bij inleveren herbruikbare spullen
Wie: Restore Kringloop met een vrachtwagen in Bennekom
Waar: Bart van Elstplantsoen, op de plek van de milieubus.
Wanneer: zaterdag 26 maart in Bennekom (en 19 maart en 2 april in Ede bij de Restore.) 

De klimaatcompetitie

Driven by Values nu onderdeel van Stantec zet zich in voor de versnelling van de energietransitie. Ze zetten zich ook lokaal in door onder andere jaarlijks deze 40 dagen competitie te ondersteunen. Voor vragen of informatie over andere spelsimulaties, mail naar [email protected]

Terug naar het nieuwsoverzicht