Verslag verkiezingsdebat duurzaamheid

OKTOBER 2023 - In de aanloop naar de nationale verkiezingen organiseerde Duurzaam Bennekom een thematisch verkiezingsdebat op 12 oktober 2023. Lokale politici van nationale partijen gingen het gesprek aan over duurzame onderwerpen. De betrokkenheid vanuit de zaal was groot en de onderwerpen divers.

Onder begeleiding van duurzaamheidsexpert Remko Zuidema gingen raadsleden uit onze gemeente van vijf landelijke partijen met elkaar en met de zaal in gesprek. Over hoe de toekomst van voeding en energie eruit kan zien bijvoorbeeld. Van hoe we reizen, en van hoe we Bennekom, Nederland en de wereld een fijne plek houden om te wonen. Wat is volgens de partijen de invloed van het voorgestelde beleid richting een toekomstbestendige gemeente Ede en Bennekom?

Een greep uit de besproken onderwerpen

Komt er kernenergie in Ede?

Komt er kernenergie in Ede? De lokale en nationale politiek zijn er verdeeld over. Wat vind jij? Praat mee op donderdag 12 oktober tijdens het verkiezingsdebat duurzaamheid.
Foto: Markus Distelrath via Pixabay.

Hoe verdelen we de kosten?

Hoe verdelen we de kosten van de klimaatcrisis? De lokale en nationale politiek zijn er verdeeld over. Wat vind jij? Praat mee op donderdag 12 oktober tijdens het verkiezingsdebat duurzaamheid.
Foto: Alexander Stein via Pixabay.

Hoe realiseren we minder stikstof?

Hoe reduceren we de stikstofbelasting in Ede? De lokale en nationale politiek zijn er verdeeld over. Wat vind jij? Praat mee op donderdag 12 oktober tijdens het verkiezingsdebat duurzaamheid.
Foto: Elsemargriet via Pixabay.

Analyse verkiezingsprogramma's:

Inmiddels is er een analyse van de verkiezingsprogramma's beschikbaar vanuit MVO Nederland. Daarin is weergegeven hoe politieke partijen bijdragen aan een duurzame economie die past binnen de grenzen van natuur en maatschappij, zie hieronder een overzicht. De volledige analyse is hier terug te vinden: https://www.mvonederland.nl/wp-content/uploads/2023/10/MVO-Nederland-Analyse-Verkiezingsprogrammas-TK23.pdf 


Moderator

We hebben Remko Zuidema (Remko Zuidema - Thema-afdeling D66 Duurzaam), voorzitter thema-afdeling D66 Duurzaam in Nederland, maar voor de avond neutraal duurzaamheidsexpert, bereid gevonden om de avond te modereren. Ook is hij vertegenwoordiger voor het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP) wat onder meer de "Bouwstenen voor het Duurzaam Regeerakkoord" heeft aangeboden aan de coalitiepartners (https://klimaatweb.nl/nieuws/bouwstenen-voor-een-gezamenlijk-groen-regeerakkoord-samen-kom-je-verder/). 

Programma 

Het programma was als volgt opgebouwd:
- 19:45 uur - Inloop met koffie.
- 20:00 uur - Opening door Remko Zuidema en voorstelronde partijen.
- 20:20 uur - Eerste debatronde: thema's energie & mobiliteit.
- 20:45 uur - Pauze en opschrijven vragen vanuit het publiek.
- 21:00 uur - Vrije vragenronde vanuit de zaal.
- 21:25 uur - Tweede debatronde thema’s natuur & voeding.
- 21:45 uur - Afsluiting, mogelijkheid tot napraten met drankje. 

Terug naar het nieuwsoverzicht