Samen op weg naar een duurzame community

6 OKTOBER 2021 - In een volle zaal van het Kerkheem zijn bijna 70 mensen aanwezig bij de inspiratieavond van Duurzaam Bennekom. De bekende Wageninger Reinier van den Berg is avondvoorzitter en geeft een persoonlijke inleiding over het belang van een transitie naar een duurzame levensstijl gericht op rentmeesterschap en hoe dat in schril contrast staat met de lange files op de weg en toename van het vliegverkeer naar verre bestemmingen in de afgelopen weken. 

EERLIJKE HANDEL

Paul Schenderling geeft een lezing en is auteur van het boek: Hoe handel ik eerlijk. In een vlammend betoog geeft Paul (econoom) een overzicht over het ontstaan van handel en de rol van geld door de geschiedenis heen. Hij begint bij een veerkrachtige en lokale samenleving 800 voor Chr. en laat zie hoe wereldhandel een impact heeft op veerkracht, landbouw en economie. In de huidige geglobaliseerde wereldeconomie heeft onze consumptie sterke invloed op landen ver weg. Je hebt een nieuwe broek nodig, maar voelt je bezwaard vanwege de 8000 liter water en chemicali├źn die nodig is geweest om hem te maken en de dagloners in Pakistan of Taiwan. Ook laat Paul zien dat er bijna 14 miljoen dagloners werken buiten Europa voor de Nederlandse consumptiemaatschappij, vaak voor een laag loon en erbarmelijke omstandigheden en impact op milieu in die landen. De talloze documentaires over sociaal onrecht en ecologische schade bij wereldwijde productie maken je soms moedeloos. Is het wel mogelijk om goede keuzes te maken in onze economie? Of er iets aan te veranderen? Paul geeft niet alleen een overzicht van de huidige situatie maar schetst ook een duurzame toekomst en praktische richting die heel goed aan sluit bij de initiatieven bij Duurzaam Bennekom: koop minder nieuwe spullen en koop lokaal, selecteer eerlijke producten bij aanschaf, deel spullen met elkaar, repareer spullen en zoek eens op marktplaats of kringloopwinkel.

"Paul Schenderling geeft een overzicht van de huidige situatie en schetst een duurzame toekomst die goed aansluit bij de initiatieven in Bennekom: koop minder nieuwe spullen, koop lokaal, deel en repareer spullen."

DUURZAAM BENNEKOM

Duurzaam Bennekom wil graag al die Bennekomse initiatieven bundelen, om elkaar te inspireren en te motiveren om samen Bennekom en de wereld een stukje mooier en beter te maken. Op de avond hebben acht initiatieven zich voorgesteld met een korte pitch en standjes met informatie (A Rocha, Bloemrijk Bennekom, Zwerfafval brigade Bennekom Dorp, Repair cafe, Van hof tot hoeve Duurzaam, 2e kans beurs, Kunstfactorij, De voortuin) . Iedereen is welkom om mee te doen of een initiatief op te pakken met eigen expertise en beschikbare tijd. Samen hebben we de avond afgesloten met een brainstorm ronde over de toekomst en waar de behoeftes zijn om mee te doen.  Heel veel idee├źn en enthousiaste reacties om iets te gaan doen. Alle informatie over de activiteiten is te vinden op de website: www.duurzaambennekom.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de maandelijkse Nieuwsbrief. Duurzaam Bennekom is bereikbaar via emailadres: [email protected].

Hier kun je de presentatie terugkijken. 

Terug naar het nieuwsoverzicht